За інтересами та по "кольору шкіри": що врятує монобільшість "Слуги народу" від розвалу 

У "слуг" більше немає такої єдності, як рік тому
Ексклюзив
За інтересами та по "кольору шкіри": що врятує монобільшість "Слуги народу" від розвалу 
Верховна Рада (фото: УНІАН)
15 Жовтня 2020, 11:23
читать на русском

Нове скликання Верховної ради і найбільша фракція "Слуга народу", яка зараз складається з 246 депутатів вже пропрацювали більше року. Але останніми місяцями фракція майже не голосує  повним складом. І причин тут багато – і різниця у політичних поглядах, і невміння та часом небажання керівників політсили об’єднати парламентарів у важливих голосуваннях.

І що далі, тим складніше буде утримати такий великий корабель від краху. А це значить, що зовсім скоро окрім економічної кризи, на нас чекає ще і криза парламентська. Детальніше про це, у матеріалі "Парламент UA".

Монобільшості вже давно не існує

Днями стало відомо, що нардеп та член фракції "Слуга народу" Олександр Качура позивається на свою ж колегу по фракції нардепку Єлізавету Богуцьку через те, що вона нібито образливо висловилась на адресу Качури у своєму пості. І такі стосунки між депутатами однієї фракції – це тільки верхівка айсбергу, адже монобільшості вже давно не існує.

Останніми місяцями "слуги" одностайно віддавали по 200 голосів, іноді трохи більше. Але це аж ніяк не 226 необхідних для прийняття рішень. І точно не більше 226, як це було ще на початку каденції цієї Ради.

Президентська фракція все частіше звертається за допомогою до інших фракцій або груп. Інколи їх підтримує "Опозиційна платформа - За життя", але здебільшого голосування здійснюються силами депутатської групи "Довіра", близької до аграрного бізнесмена Андрія Веревського, але подекуди там стирчать вуха і бізнесмена Юрія Косюка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.  Також часто підтримує голосування пропрезидентської фракції депутатська група "За майбутнє", що пов’язана з Ігорем Коломойським.

Самі депутати-слуги у приватному спілкуванні не вбачають тут нічого поганого. "Ви ж бачите, що наших голосів вже не вистачає, така неформальна співпраця вже давно йде, і чому б з ними не працювати, якщо там багато мажоритарників, які представляють інтереси людей? Без цього не було б потрібних голосувань",- вважає нардеп, при цьому, наголошуючи, що на відкриту коаліцію депутати поки не підуть.

Але зміна роботи фракції все одно неминуча.

Нова реальність для "слуг" невпинно настає

Переформатування буде і це нормально. Рік пройшов, на початку ще ніхто нікого не знав, нікого не розумів і треба було по жеребкуванню визначати, хто керує. А зараз вже є можливість це міняти, але поки що немає остаточного рішення, що саме змінювати. Навіть не так: остаточного варіанту ще не бачив,- розповідає один з нардепів "СН" не під запис.

Він розповідає, що у процесі переформатування активну участь бере Офіс президента і особисто Зеленський. "Коли у нас була серія провальних голосувань, з моменту, наприклад, голосування за програму Уряду, президент міг зробити багато речей: ізолюватись, як Віктор Ющенко, карати, кричати, сваритись, або третій варіант – спілкуватись. Він обрав спілкуватись, і ми тоді саме спілкувались, тобто він намагається щось вирішити. Але не з усіма виходить, бо декому свої інтереси стріляють у голову. Вони б себе швидше бачили президентами. Але з керівниками фракції він точно спілкується",- розповідає парламентар.

Але інший його колега по фракції менш оптимістичний щодо цього процесу.

За рік у фракції сформувались стійкі групи

Наразі існує багато конфліктів у "Слузі", і те, що ви бачите, це тільки верхівка. Існують непорозуміння між нардепами фракції, між членами малої фракції, між тими, хто сидіть у президіумі парламенту (мова про спікера Разумкова та віце-спікера Стефанчука, - Ред.), непорозуміння в ОПУ та між ОПУ та Радою. Тому зараз і можна казати про остаточне формування груп у фракції, і мова навіть не про групи олігархів, а про групи за інтересами та по "кольору шкіри", - розповідає нардеп-мажоритарник.

"За інтересами: ті, кого цікавлять тільки "шкурні" питання, ті, хто об’єднаний інтересами на місцевих виборах. По "кольору шкіри": "вчені", "керівники", ті хто нікому не потрібен. Подальше майбутнє фракції, її формат, залежить від способів та умов примирення цих груп", - переказує нардеп свою версію подій.

Місцеві вибори також сприяють розколу

Розкол у фракцію внесли і майбутні місцеві вибори, адже багатьом депутатам не сподобалось те, кого Офіс президента делегував у мери, як розподілились сили у місцевих штабах, і хто отримав більше квот у списках.

Дехто з нардепів неофіційно розповідають, що багатьох мажоритарників взагалі усунули від впливу на виборчі процеси у містах, де вони обирались, а доступу до Зеленського у "звичайних" нардепів немає, тому інформація про це до нього просто не доходить, впираючись у Єрмака, а у самому Офісі не дуже розуміють, як вирішувати проблему. "Вони намагаються щось робити, але схоже, що ми живемо з ними у паралельній реальності і вже давно", - розповідає член "СН". 

Але і у можливість дострокових виборів мало хто зараз вірить, і не через те, що вже багато ресурсів витрачено на місцеві вибори, а через те, що тоді багато хто з нинішніх нардепів залишаться поза грою. 

Якщо будуть вибори, та ще й по тій системі, яку ми проголосували, то буде невеличка фракція "Слуги", і буде два великих монстри ОПЗЖ і Європейська солідарність, і без мажоритарників, - розповідає один з наближених до Офісу президента депутатів.

Тому, поки що, нардепи будуть балансувати у ситуації невизначеності, яка, через коронавірусну епідемію, стала постійною, та шукати собі партнерів у інших політичних союзах.

Вплив Коломойського в Раді навряд чи посилиться

Нещодавно у деяких пабліках почала розповсюджуватись інформація про те, що Коломойський буде значно розширювати свої можливості у Раді, хоча він і так має там достатньо велику групу нардепів. Але співрозмовники "Парламенту" назвали такі дії вкидом, розрахованим на шантаж Офісу президента.

І Палиця про це відкрито каже, і це робиться для того, аби підвищувати свою політичну вагу, і можливо, будуть намагатись включити у свої лави ще когось з позафракційних депутатів, але я думаю, що кого могли, вони вже включили. Поки що монобільшість зберігає свою функціональну спроможність. Так, за допомогою інших політичних сил, але я більш ніж впевнений, що нинішня ситуація задовольняє всіх впливових гравців в Україні. Раптом що, ситуацію може вирішити впливовий арбітр в обличчі Зеленського, довіра до якого у його партії все ж зберігається,- прокоментував політичний експерт Ігор Петренко.

1