Загроза безвізу: хто буде обирати нового очільника САП, і чому незадоволена Європа

Народні депутати пояснили, що за комісії буде обирати очільника САП і як їх в неї вибрали
Ексклюзив
Загроза безвізу: хто буде обирати нового очільника САП, і чому незадоволена Європа
Верховна Рада (фото: Парламент UA)
18 Вересня 2020, 14:31
читать на русском

Верховна Рада, нарешті, проголосувала за членів комісії, які будуть відбирати нового очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури замість Назара Холодницького. Однак за це рішення ледве зібралася потрібна кількість голосів, а в Європарламенті вже заявили, що через некомпетентних членів комісії, може зірватися співпраця України і ЄП, крім того, це може загрожувати безвізовому режиму.

Чому це важливо - читайте в матеріалі журналістки "Парламент UA" Юлії Забєліної.

У листопаді закінчується термін повноважень очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, хоча Назар Холодницький ще в серпні написав заяву про свою відставку. Як тоді говорили співрозмовники нашого видання, основна причина була в конфлікті між Холодницьким і генпрокуроркою Іриною Венедіктовою.

"Вона його дотиснула, можна сказати і так", - коментували офрекордз депутати.

Для того ж, щоб призначити нового очільника САП, Верховна Рада повинна була відібрати і проголосувати сім з одинадцяти членів комісії. Решта чотири відбирає рада прокурорів. Як розповідали співрозмовники "Парламент UA" в одній з фракцій, у генпрокурорки раніше навіть була неприємна розмова з Офісом президента щодо кількох кандидатів в комісію, іноземців, яких вона туди рекомендувала.

З другої спроби ВРУ таки проголосувала за постанову №4104. Щоправда, насилу змогли назбирати 239 голосів: "Слуга народу" дала всього 172 голоси, добирати голоси, яких бракує вже не вперше довелося за допомогою фракції "Опозиційна платформа-За життя" та депутатських груп "За майбутнє", пов'язану з олігархом Ігорем Коломойським і " Довіра ", яка часто підтримує пропрезидентську фракцію, коли так званій монобільшості не вистачає своїх голосів. Депутати визначили представниками Верховної Ради: Олену Бусол - старшу наукову співробітницю, завідучку кафедри спеціально-правових дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету імені Вернадського, доктора юридичних наук (за згодою); Андрія Гуджала - керівного партнера адвокатського об'єднання "ГуДеГ" (за згодою); Олексія Дрозда - начальника відділу докторантури і ад'юнктури Національної академії внутрішніх справ, доктора юридичних наук, доцента (за згодою); Катерину Коваль - першу заступницю голови Союзу юристів України (за згодою); В'ячеслава Навроцького - професора кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету, професора кафедри кримінального права та кримінології Львівського державного університету внутрішніх справ, члена-кореспондента Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора (за згодою); Богдана Романюка - професора кафедри транспортного права і логістики Національного транспортного університету, кандидата юридичних наук, доцента (за згодою); Євгенія Соболя - завідувача кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Центрально державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доктора юридичних наук, професора (за згодою).

І до і після голосування, президентську силу звинувачували в тому, що вони протягають до комісії кандидатів, які, по-перше, не відповідають професійним критеріям, не були пов'язані з антикорупційною діяльністю і не могли пояснити свої доходи. По-друге, в опозиційній фракції заявили, що частина кандидатів пов'язана з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим і тому вони апріорі не можуть бути незаангажованими.

"Чим ці кандидати так сподобалися більшості? Тим, що вони повністю залежні від Офісу президента і Арсена Авакова. Така комісія обере політично залежного керівника САП, який блокуватиме будь-які розслідування щодо більшості і його донорів. У цьому випадку існує велика ймовірність втратити безвіз. Про це сьогодні говорили і представники ЄС, і посли G7, і європейські парламентарії ", - прокоментував народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин.

Дійсно, низка європейських держав та Світовий банк напередодні зверталися до парламенту і до спікера Дмитру Разумкова з листом, в якому попереджали про ризики такого голосування. Так як прозоре призначення нового глави САП - це одна з умов надання 600 млн євро макроекономічної допомоги з боку ЄС, а також, це один з критеріїв можливого скасування безвізового режиму з Євросоюзом. Але всі ці вмовляння не подіяли на більшість "слуг", які все ж протягнули це рішення, в розмовах не під запис депутати аргументують це тим, що нарешті позбудуться зовнішнього управління в ще одній правоохоронній структурі. За фактом же, черговий "свій" глава подібного відомства потрібен лише для того, щоб зміцнити вертикаль влади Зеленського, де все вирішується не за законом, а по дзвінку.

Один з тих, хто проголосував "за" постанову нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура прокоментував "Парламент UA", що згідно чинного законодавства, вся процедура була проведена правильно.

"У цих людей великий антикорупційний досвід, вони професори і доктори наук, а якщо комусь хочеться, щоб ми включали в комісії молодих людей, у яких єдиний запис після університету - це робота в якийсь антикорупційної організації, і що тільки у них є право займатися відбором, то вони помиляються. Вже і так входять представники від іноземців в комісію. Окремі політичні сили хотіли, щоб вся комісія була сформована з іноземців, це єдине, чому вони так всі збудилися, але ми незалежна держава, і тому самі формуємо свою політику", - заявив нардеп.

Уже ввечері з'явилася офіційна реакція на критику від Офісу президента, в якій зазначається, що "незалежність є ключовою умовою ефективності антикорупційної інфраструктури України". Також в ОП нагадали про те, як НАБУ "зловило" Холодницького на діяльності, яка не відповідала його посаді, незважаючи на проведений конкурс при його відборі.

"Закликаємо утриматися від надмірних емоцій всіх учасників суспільної дискусії з приводу діяльності антикорупційної інфраструктури держави", - заявили в ОПУ.

Вчергове киваючи на "папередніков", в Офісі президента мабуть забули, що коли вони йшли у владу, точно не говорили про те, що заради ситуативної вигоди готові ризикувати безвізом для українських громадян.

1