Замість лікувати - вбивати: що відбувається у "ковідних" лікарнях в Україні

Як лікарі довели пацієнта до критичного стану та чому медики порушують протоколи
Ексклюзив
Замість лікувати - вбивати: що відбувається у "ковідних" лікарнях в Україні
Лікарі у захисних костюмах (фото: КМДА)
21 Травня 2021, 17:14
читать на русском

Міністерство охорони здоров’я розробило стандарти лікування хворих на коронавірус, але лікарі Стрийської міської лікарні їх порушують: там пацієнта із зони ризику за два дні довели до критичного стану через не надання необхідного лікування.

Чому процедуру КТ для хворого потрібно "вибивати", а деякі лікарі забули про "клятву лікаря України" розбирався Парламент.UA.

Лікування хворих з COVID-19: коли потрібна КТ та що таке сатурація

Що таке сатурація?

Як повідомив лікар-анестезіолог, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров у коментарі Hromadske, у здорової людини рівень кисню в крові (сатурація) має бути 95-99%, а у людей з хронічними захворюваннями легень, серцево-судинною недостатністю сатурація може бути 92-94%.

За його словами, будь-яка дихальна недостатність призводить до зниження сатурації. Відтак, при визначенні коронавірусу рівень кисню в крові не є діагностичним критерієм. Втім, важливим критерієм для госпіталізації хворого на COVID-19 є низький показник сатурації.

Це один з основних критеріїв, за яким ми стежимо, якщо в людини коронавірус. Краще купити пульсоксиметр, ніж постійно ходити на КТ чи пити антибіотики, - зазначив Дубров.

Лікар-анестезіолог розповів, що госпіталізація потрібна, якщо сатурація знизилась до 92%. У такому разі хворому вже треба проводити оксигенотерапію.

Зниження рівня кисню в крові може відбуватись годинами, або 1-2% за день. При ускладненнях, наприклад, тромбоутворенні легеневої артерії, сатурація може за лічені хвилини знизитися до критичних показників.

Коли потрібна комп’ютерна томографія легень?

Лікар-пульмонолог, завідувачка першого інфекційного відділення київської лікарні № 17 Світлана Гук в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла, що комп’ютерна томографія (КТ).

КТ не впливає на вибір тактики лікування пацієнта. У вас, може, буде 5% (частка ураження легень, за даними КТ – ред.) і низька сатурація (насиченість крові киснем), а може, буде 20% – і нормальна сатурація. Тобто сама по собі комп’ютерна картинка рівня ураження легень просто може бути цікавою пацієнтові. Лікареві вона не дає інформації, як лікувати пацієнта, - розповіла лікарка.

За її словами, лікарям важлива клінічна картина, температура, чи вона збивається, яка сатурація, аналізи. Це буде впливати на план лікування. А КТ майже не буде.

Водночас лікар-терапевт Іван Кондратенко у коментарі Hromadske розповів, що КТ треба робити лише тоді, коли медик припускає, що у хворого сильно пошкоджені легені. Втім, лікар може призначити КТ, якщо результат вплине на подальше лікування.

Також призначення КТ може бути виправданим, якщо:

  • лікар має отримати додаткову інформацію, щоб визначитися, чи потрібно госпіталізувати пацієнта, який нелегко переносить хворобу;
  • пацієнт перебуває в групі ризику: має ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання;
  • треба відстежувати стан хворого, якщо людина вже перебуває в лікарні й медикам необхідно дізнатися, чи допомагає пацієнту лікування.

Для чого рентген при коронавірусі?

Водночас рентген, як повідомила лікарка Світлана Гук, у легких формах коронавірусу нічого не покаже, у важких він вже показує.

Рентген потрібен, щоб зорієнтуватися, який ступінь ураження, чи немає там ще якихось паралельних процесів. Людина може і туберкульозом хворіти, і рідина може бути у легенях. Тобто дійсно один знімок бажано робити, щоб лікарі хоча б орієнтувалися.

Як у Стрийській міській лікарні хворого на коронавірус довели до критичного стану

У Стрийській коронавірусній лікарні 59-річного пацієнта, що належить до групи ризику через діабет та серцево-судинні захворювання, ледь не втратили. Про це виданню Парламент.UA розповіла донька 59-річного пацієнта - Лідія.

До лікарні його привезли рідні через сильне підвищення цукру у крові після двох днів лікування від ковіду вдома під наглядом сімейного лікаря.

Стрийська міська лікарня

Стрийська міська лікарня (фото: Lidiia Filias)

Попри те, що це була державна лікарня, яка приймає "ковідних" пацієнтів, там не було ані пульсоксиметра, ані тонометра, та навіть термометра. Жінці хворого довелося приносити самостійно все з дому, або купувати. На щастя, хоч кисень був.

Лікарі постійно стверджували, що стан у хворого середньої тяжкості, хоч він і потребував кисню.

За два дні після госпіталізації при середньому стані його перевели в реанімацію, де зробили лише кардіограму. Жодної комп'ютерної томографії, ультразвукової діагностики чи інших тестів у лікарні не робили. Хоча в лікарні сатурація була 90, а на третій день почала падати навіть під кисневою маскою.

Того ж дня рідні почали "бити на сполох" та наполягати на процедурі КТ легень. Втім, чергова лікарка Кулеба (Кулешник) Анна Михайлівна заявила: "Хочете КТ - привезіть лікаря з дому, щоб він вам його зробив". Тож донькам довелось їхати до сусіднього села Заплатин Стрийського району за лікарем, який таки зробив процедуру.

Як виявилося, на той момент у пацієнта вже було уражено 75% легень, а стан тільки погіршувався погіршувався.

Потім, як розповіла Лідія, її сестра особисто звернулась до лікаря за направленням для переведення до Львова. Але у відповідь почула лише образи: "Коза малолітня", "Без тебе тут розберуться". Після цього вона почала знімати на камеру, але лікар Горностаєв Олег Петрович вибив телефон з рук та силою виштовхав її за двері.

Того ж таки дня дітям все ж вдалося перевезти свого батька зі Стрийської міської лікарні до центру легеневого здоров'я у м. Львів.

Там сказали, що стан настільки важкий, що нічого обіцяти не можуть, багатозначно запитавши, де ж ми були раніше, - зазначила Лідія.

Також чергова лікарка стверджувала, що тричі заходила до хворого у реанімацію у суботу, 15 травня. Втім, сам чоловік донькам розповів, що до нього жодного разу вона не зайшла.

З 13.00 до 18.00 татові щогодини ставало гірше, якщо в обід ми з ним говорили через скло у лікарні, то коли його вивозили у реанімобіль для перевезення у Львів, тато не міг ходити, та навіть не реагував на нас, коли ми до нього звернулись, - розповіла донька.

На щастя, у Львові чоловік під наглядом лікарів почав одужувати.

Як реагує міська влада Стрия на інцидент

Рідні чоловіка після інциденту написали заяву до поліції на лікарів Стрийської міської лікарні, а 17 травня звернулись до міського голови Олега Канівця, аби він допоміг розібратися у цій ситуації.

Як повідомила Стрийська міська рада у Facebook, міський голова відреагував на “гнівний пост доньок хворого на коронавірус чоловіка, якого, за їхніми словами, неправильно лікували від недуги”.

18 травня для з’ясування причини Канівець запросив на зустріч головних медиків міста та рідних, які поскаржились на роботу медперсоналу. Голова зобов’язав провести службове розслідування і зробити все можливе, щоб схожі ситуації більше не повторювалися.

Тоді мер особисто доручив створити комісію з розгляду халатності та застосування фізичних сил з боку лікаря-реаніматолога цієї лікарні, та закликав головного лікаря Осипа Бегея запросити постраждалих до лікарні для отримання вибачень.

Враховуючи те, що в Україні відстояти свої права надзвичайно важко, виникає риторичне запитання: "Чим закінчиться це розслідування?".

Фото: Стрийська міська рада у Facebook

Брехня, зухвальство та погрози лікарів: через що пройшли рідні хворого, аби врятувати йому життя

20 травня о 8.30 рідні хворого на коронавірус чоловіка, який не отримав потрібного лікування та майже не помер у міській лікарні, за доручення міського голови прийшли до лікарні для нібито вибачень від лікарів. Втім, замість вибачень почули "відверту брехню, звинувачення та погрози".

Чергова лікарка заявила, що у лікарні все ж викликали лікаря для КТ легень. Втім, раніше говорили зовсім інше: "Хочете КТ - привезіть лікаря з дому, щоб він вам його зробив".

Ця ж сама лікарка стверджувала, що відвідувала пацієнта того дня три рази. Сам хворий розповів рідним, що у 15 травня до нього вона не зайшла жодного разу.

Щодо інциденту у лікарні справді вибачень ніхто не почував, оскільки лікарський колектив почав заступатися один за одного.

Донька хворого Лідія розповіла, що лікар Горностаєв вибив телефон з рук її сестри та виштовхав її за двері грубою силою, тому що "заступався не за колегу, а за свою дружину - Анну Михайлівну, емоційно вигорів та мав болі в шлунку".

При цьому, у кабінеті перебували ще двоє жінок, серед яких лікарка Моргун Оксана Ігорівна, які нібито нічого не чули та не бачили.

Абсолютно всі присутні вказували на німб над головою Горностаєва, і коли ми сказали, що в Стрийських групах безліч людей вказує на його хамство та часті конфлікти з ним, Горностаєв заявляє - "Дураки всякие пишут". Ось що поважний реаніматолог думає про громадян міста, - розповіла дівчина.

У кінці всього цього дійства лікар Горностаєв пригрозив сестрам, що подасть до суду за образу та поширення неправдивої інформації.

Вибачення рідні хворого отримали, але при цьому їх засипали звинуваченнями.

Ми почули, від Горностаєва - "можливо і обзивав вас, то вибачте, ви мене довели та ще й шлунок болів", від юриста - "відкупіть їй телефон", від персоналу - "ахи", "охи" і "ваш тато був в нормальному стані, а ви напали на лікаря", - додала Лідія.

Куди звертатись та як захистити свої права

У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що медична допомога має бути доступною, якісною та безпечною, а підхід до лікування - індивідуальним, без будь-якої дискримінації, пов'язаної зі станом здоров'я. Але, буває, що українська медицина може вбити, якщо вчасно не відстояти свої прав.

Людина може поскаржитись усно або письмово. Оптимальний варіант - письмове звернення, оскільки зареєстрована заява зобов’язує установу надати вам відповідь:

  • Якщо заяву приносите особисто - її потрібно обов'язково реєструвати.
  • Якщо поштою - надіслати рекомендованим листом чи з повідомленням про вручення.
  • Якщо електронною поштою, то треба вказувати електронну адресу, на яку має прийти відповідь - це вимога Закону України "Про звернення громадян".

У заяві важливо зазначити прізвище, ім’я, по батькові повністю; місце проживання; суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги; якщо ви хочете бути присутнім при розгляді звернення, потрібно це вказати; підпис і дату.

Якщо ваші права порушують, куди звертатись?

  • звернутись до головного лікаря із письмовою заявою/скаргою та попросити її зареєструвати (в такому разі вам зобов'язані надати відповідь);
  • якщо не вдалося владнати ситуацію, можна звернутись у департамент/управління охорони здоров’я вашого міста чи області (контактну інформацію можна знайти - тут) письмовою заявою/скаргою і попросити вхідний номер (це допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання);
  • якщо не вдалося владнати ситуацію, можна звернутись на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади, особисто, чи у соцмережах;
  • якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.

В разі підозри про злочин можна звернутися до поліції та до суду, або подати заяву про проведення клініко-експертної комісії до депертаментів охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а також КЕК МОЗ України.

Такі комісії контролюють якість надання допомоги і розглядають усі випадки, в яких може йтися про неналежну допомогу пацієнту - від випадків з розбіжністю діагнозів до летальних (докладно тут).

Ще один спосіб захисту - звернення до Інспекції з питань захисту прав споживачів, а також безоплатна правова допомогою у Центрах з надання безоплатної правової допомоги, їх адреси тут.

Водночас волонтери радять звертатись на телефон гарячої лінії НСЗУ - 1677.

Лікар у захисному костюмі

Лікар у захисному костюмі (фото: КМДА)

1