Зарплати від російського олігарха: як живе Маріупольський держуніверситет

Викладачі кафедри грецької мови отримують гроші від росіян
Ексклюзив
Зарплати від російського олігарха: як живе Маріупольський держуніверситет
Маріупольський державний університет (Вікіпедія)
14 Червня 2021, 12:37
читать на русском

Українські освітяни беруть гроші у російського олігарха та отримують нагороди та грамоти від "ДНР". У донецькому Маріуполі грецьку молодь навчають викладачі, які мають додаткові джерела фінансування. Про це нам стало відомо з власних джерел.

Цього року буде 200-річчям грецької революції, що почалася з України, в результаті якої Греція отримала свою незалежність. І саме зараз грецька молодь в Україні перебуває під загрозою. У першу чергу це стосується Маріупольського державного університету – єдиного вищого закладу освіти в Україні, який має кафедру грецької мови та філології, що знаходиться в самому серці грецької культури України.

Сьогодні, цей університет мав би стати рушійною силою розвитку незалежної, незаангажованої українсько-грецької історії, культури та міжнародних зв’язків.

Але левова частка його персоналу бере гроші у російського олігарха Івана Саввіді, який опікується грецькими питаннями у Держдумі РФ. Йдеться не тільки про зустрічі викладацького чи керівного складу Маріупольського університету з представниками Фонду Івана Саввіді. Деякі працівники українського вишу буквально щомісячно отримують зарплату від російського політика.

Російський олігарх Іван Савваді

Російський олігарх Іван Савваді (фото з відкритих джерел)

В одному телеграм-каналі хакери виклали дані з електронної скриньки директора Фонду Івана Саввіді Лідії Татанової.

Вона керує середовищем греків пострадянського простору.

Згідно з документами, з Фонду Івана Саввіді фінансуються грецькі товариства окупованого Криму, так званої "ДНР" і навіть Федерація грецьких товариств у Маріуполі.

Девіз фонду російського олігарха є "жить и работать под российским флагом". Саме в ньому працює очільниця Кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету Юлія Жарікова.

З електронного листування Лідії Татанової можна дізнатися, що Жарікова працює на російського олігарха щонайменше з 2016 року та отримує зарплатню 35 тисяч російських рублів (13 тисяч гривень).

Крім того, на кошти фонду українська освітянка їздила за кордон. Їй оплатили квитки на літак на суму 69940 тис. рублів (26 370 тис. грн.)

З цього ж листування стає зрозуміло, що на фонд росіянина також працює асистент тієї ж кафедри Катерина Жабко.
Ще там є і резюме викладача Кафедри грецької філології та перекладу Юлії Кіор.

Тим часом і керівник Маріупольського університету Микола Трофименко не тільки не зупиняє таке співробітництво своїх викладачів, а і сам звертався з проханням про фінансову допомогу до російського Фонду Івана Саввіді.

1