Зима на порозі: як дешево і якісно зберегти тепло в оселі

Навіть без особливих фінансових затрат можна підготувати квартиру до сезону холодів
Ексклюзив
Зима на порозі: як дешево і якісно зберегти тепло в оселі
Утеплення будинку (Фото: Держенергоефективності)
10 Жовтня 2023, 22:49
читать на русском

За прогнозами, через війну з росією, українців очікує найсуворіша зима за всі часи незалежності. Мери та урядовці радять запасатися теплим одягом і ковдрами та утеплювати оселі. Як це краще зробити, розбирався Парламент.ua.

Звісно, переводити квартиру у режим енергозбереження треба було ще навесні-влітку. Та все ж і зараз не безнадія. Щоби комфортне тепло оселі не оберталося на величезні рахунки за опалення, скористайтеся доступними кожному методами збереження тепла. Відтак, Парламент.ua зібрав у бувалих людей поради економкласу: 

Вікна – зони найбільших втрат тепла

Через неутеплені вікна безповоротно "витікає" в середньому 25% тепла. Хоча доступні способи теплоізоляції допоможуть підняти температура в квартирі на 5-7 °С.

Найрадикальніший метод – замінити старі вікна на сучасні склопакети, віддавши перевагу двокамерним склопакетам:  у них дві повітряні подушки, що ідеально пасує до нашого клімату. Зупиняють два моменти: літо вже пройшло і не завжди є фінансова можливість.

  • Щілини у віконній рамі прибирайте за допомоги силіконових герметиків. Вони цілком заповнюють зазори і не випускають тепло. Середня вартість баночки на 300 мл – 70 грн. Можна скористатися й замазкою, але вона не стійка до вологи. Увага: як герметики, так і замазки необхідно наносити на абсолютно сухі поверхні!
  • В цегляних будинках під підвіконнями часто залишаються порожнини. Щоб не мерзнути взимку, слід зняти підвіконня і порожні місця заповнити утеплювачем.
  • Прогумований ущільнювач набагато краще справляється з енергозбереженням, ніж поролонові стрічки, вата і папір. Міняйте ущільнювач щороку з настанням холодного сезону.
  • Через віконне скло втрачається 10-15% тепла. Зберегти його дозволить теплозбережна плівка, яку легко приклеїти до скла самотужки за допомоги фена. Вона прозора і здатна пропускати світло.
  • Велика лоджія – незаперечний "плюс" улітку. Та взимку квартири з лоджіями потерпають від холоду набагато сильніше: тут може втрачатися до 40% тепла! Знавці рекомендують цілком закривати "неробочі" вікна поліетиленовою плівкою.
  • Сонячне світло – це приблизно 3% тепла в квартирі. Вранці обов'язково розсувайте штори і впускайте у приміщення максимум сонячного світла. А от на ніч слід закривати штори і опускати жалюзі, це також знизить втрати тепла через скло.

 Вхідні двері

Це другий після вікон "шлях" втрати тепла в квартирі: до 15%. Двері, що на вигляд ніби й добре прилягають, за наявності щілин пропускають протяги, які виносять з квартири тепле повітря.

  • Нині існує чимало пристосувань, які допоможуть утеплити двері: від заповнення великих щілин монтажною піною до використання спеціальних рейок, ущільнювачів, вирівнювання порогу тощо.
  • Саме щілина під дверима – найбільш слабке їхнє місце. Допоможе спеціальна рейка зі щіткою, яка кріпиться шурупами до лицьової частини дверей. Більш бюджетний варіант — самоклейні ущільнювачі. Але міняти їх треба щосезону, а пластикова чи металева рейка прослужить кілька років.
  • За фінансової можливості варто встановити подвійні двері.
  • Не лінуйтеся закривати двері на сходових майданчиках і в під'їздах. Для ледачих або забудькуватих рекомендують встановлювати на дверях доводчик.

 Вентиляція і провітрювання

Через вентиляційні отвори з будинку від 10 до 20% тепла.

Повністю закривати вентиляційні отвори заборонено. Та якщо прикрити їх просто картонкою чи спеціальними дверцятами-гратами, такий "трюк" може підвищити температуру на 5 градусів!

Експерти з енергоефективності зазначають: відкриття кватирки не провітрює, а лише остуджує приміщення. Для провітрювання відкривайте вікна навстіж хвилин на 5-ть. Повітря встигне відновитися, але не вистудить кімнату.

Радіатори опалення – батареї

Скористайтеся корисними порадами, як ефективніше використовувати тепло від батарей. Особливо це стане у пригоді, якщо ви можете самі регулювати температуру і режим роботи радіаторів.

  • Зафарбований у темний колір радіатор віддає на 8-10% більше тепла, ніж радіатор білого кольору. Доведено, що найбільш ефективно з цим завданням впорається темно-коричневий колір.
  • Декоративні щитки, які закривають радіатор, не повинні доходити до підлоги. Що більше отворів у такому щитку, то краще.
  • Батарея з гладкою поверхнею – приблизно на 10% більша тепловіддача!
  • Звільніть  простір навколо батарей і нагрівальних приладів від загороджень. Якщо довгі штори закривають радіатор, 20% тепла спрямовується на вікна!
  • Протирайте батареї від пилюки.
  • Радіатори в нішах на 10% менш ефективні від тих, що виступають у кімнату (не так красиво, зате практично).
  • Установіть між стіною та батареєю тепловідбивний екран. Зробити його можна із звичайної фольги, пофарбованої срібною фарбою фанери чи пінофолу з основою із фольги. Такий нехитрий метод дозволить підвищити ефективність тепловіддачі батарей на 20%.
  • Найбільш бюджетний варіант збереження тепла наразі для вас – килими на підлозі та стінах

Комплексна термомодернізація приміщень

Спеціалісти вважають, що найефективніше заощадити на опаленні допоможе комплексна термомодернізація приміщень. Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук перед початком опалювального сезону дав поради, як заощадити на послугах житлово-комунального господарства (ЖКГ) радикально, повідомляє пресслужба Держенергоефективності.

По-перше, відсоток економії залежить від початкового стану будівлі. По-друге, заощадити до 70% - це реально, але потребує правильного підходу, - наголосив пан Савчук.

Так за оцінками експертів:

  • заміна вікон дає до 10-15% економії;
  • утеплення (стін, даху, підвалу) – до 25%;
  • модернізація або встановлення індивідуального теплового пункту із погодозалежним регулюванням - до 10-30%;
  • балансування стояків, теплоізоляція трубопроводів – ще до 10%.

Тому можу сказати, що саме комплексна термомодернізація будівлі повністю забезпечує максимальний результат – зниження комунальних платежів. Чим менше енергоресурсів витрачається на утримання, тим менше коштують комунальні послуги, які доведеться сплачувати щомісяця. Як наслідок, нерухомість, яка має невелике енергоспоживання, відразу зростає в ціні після термомодернізації, - резюмував пан Савчук.

“Теплі кредити” на модернізацію оселі

Він також нагадав, що від жовтня 2014 року діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма "теплих кредитів".

У 2021 році Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб - власників приватних будинків.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 тисяч гривень.

Уповноваженими на видачу "теплих кредитів" у рамках програми у 2022 році є державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк.

Детальні роз’яснення щодо участі в Урядовій програмі з енергоефективності можна отримати в Call-центрі Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, (044) 292-32-57 та e-mail: [email protected],[email protected], [email protected].

Також, наголошуємо, що продовжують діяти місцеві програми здешевлення "теплих кредитів", за якими надається додаткова компенсація (з місцевих бюджетів) по тілу або відсотках за "теплими" кредитами. Детальну інформацію про додаткову місцеву підтримку можна знайти на Інтерактивній карті місцевих програм здешевлення "теплих" кредитів.

1