Зниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність

Експерти вважають, що до зниження цін, вони були уже завищеними
Ексклюзив
Зниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність
Газ (Фото автора suludan diliyaer з Pexels)

У середу, 13 січня, Кабінет міністрів заявив, що поновлює державне регулювання цін на газ для всіх побутових споживачів на час карантину або до кінця опалювального сезону 2021 року. Мовляв, після цього для деяких українців ціни у платіжках мають знизитися на 30%. Здавалося б, час радіти. Однак МФВ через такі зміни, схоже, не в захваті. Що ж ховається за заявою про 6,99 гривні за кубометр газу, до чого тут іноземний кредитор та чого очікувати українцям, пояснює "Парламент.UA".

Функціонування ринку газу в Україні

У 2019 році тодішній прем'єр-міністр України Олексій Гончарук радо ділився з українцями: з'явилася можливість вдвічі зменшити ціну на газ. Відтак торік в Україні запрацював ринок газу для населення. Тобто, ціну на газ стали визначати не державні органи, як було до цього, а ринок. Споживачам дали змогу самостійно обирати постачальника газу. Він запевняв, що українцям не потрібно боятися ринку газу чи електроенергії та припинення регулювання цін на енергоресурси.

"Це (ринок — ред.) те, чим лякали наших людей монополісти, щоб отримувати надприбутки, виправдовуючи монопольні правила і регулювання в їх інтересах. Ми створимо нормальний сильний незалежний регулятор, щоб в українців були дешеві нормальні енергоресурси", — запевнив Гончарук у грудні 2019-го на одному з телеканалів.

Однак, у підсумку все склалося інакше. Як пояснив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, насправді "ринкова ціна" на газ складається з деяких складових, частину з яких встановлює держава. Головний компонент ціни на газ в Україні — це середня ціна на газ, яка склалася за 20 днів попереднього місяця на газовому хабі TTF в Нідерландах.

Ціни на газ (Фото: КМУ)

Хоча 69% газу спожитого в Україні — це газ власного видобутку, проте за основу було взято ціну на газ в Нідерландах, де жодна компанія не купує газ для постачання в Україну. Українські споживачі жодним чином не можуть впливати на співвідношення попиту і пропозиції в Нідерландах, а отже і на ціну газу. Також платоспроможність українців явно нижча від платоспроможності нідерландців. Тому заяви про те, що ціна на газ в Україні формуються ринком, є неправдою, визнав експерт.

В ціну на газ включають вартість транспортування газу з Нідерландів в Україну, хоча насправді такі постачання не здійснюються. Також в ціну на газ входить вартість послуг "Укртрансгазу", торгова націнка "Нафтогазу", ПДВ тощо, — пояснив Хмелевський.

З його слів, через теплу зиму 2020 року, а також епідемію коронавірусу ціни на газ на газовому хабі в Нідерландах знижувалися. Відповідно, зменшувалися і ціни на газ в Україні. Це дало змогу прибічникам ринку газу хвалитися успіхами та стверджувати, що забезпечується дешевша ціна. Проте у другій половині 2020-го ціни на газ в Нідерландах почали зростати, тож почали збільшуватися і суми в платіжках українців.

Повернення держрегулювання ринку газу

У січня цього року ціни на газ для населення в деяких регіонах досягли 10 грн за куб. м. За прогнозами експертів, у лютому ціни могли б зрости до 12 грн. Такі суми населення України платити неспроможне. Люди масово почали виходити на акції протесту

Фінансова експертка, віцепрезидентка Асоціації українських банків Галина Хейло пояснила обурення громадян цінами у платіжках тим, що багато з них мешкають у приватних будинках, які опалюють газом.

Також варто зазначити, що збільшення ціни на газ — це порушення обіцянки президента Володимир Зеленського. Тому він і відреагував розпорядженням знизити ціни на газ, — додала вона.

І, дійсно, зростання тарифів на газ негативно позначилося на рейтингах чинної влади та особисто Володимира Зеленського. Тому, хоча регулювання цін на газ — не його функція, він активно долучився до цього процесу та мобілізував органи влади.

Так от, Кабінет міністрів вирішив поновити державне регулювання цін на газ для всіх побутових споживачів на час карантину або до кінця опалювального сезону. Для деяких українців ціни у платіжках мають знизитися на 30%, адже уряд встановить ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубічний метр. Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, така ціна є найнижчою на українській біржі.

За словами виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення запрацює вже з лютого 2021 року. Також урядовці планують знизити ціни в галузі розподілу газу та зменшити абонплату. Водночас у Кабміні обіцяють, що державне регулювання ціни у цей період не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу. Рішення про держрегулювання ціни буде тимчасовим, а за цей час влада має сформувати умови, щоб ринкові правила "запрацювали повною мірою".

Чому в МВФ занепокоєні зниженням цін на газ в Україні

Фінансова експертка Галина Хейло, аналізуючи рішення уряду про зниження тарифів на газ, радить не забувати, що ми порушуємо наше зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом. І, дійсно, МВФ занепокоєний наміром українського уряду найближчим часом ухвалити рішення про зниження цін на газ для побутових споживачів, розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Радіо НВ". Мовляв, Кабмін намагається пояснити представникам МВФ, що неприйняття рішення про зниження цін може мати досить негативні наслідки для економіки країни загалом.

Марченко пояснив, що Україна в меморандумі з МВФ взяла на себе чіткі зобов’язання щодо тарифоутворення на ринку природного газу. Рішення про зниження цін ще не ухвалене, але це планують зробити вже найближчим часом. Міністр додав, що урядовці постійно проводять консультації зокрема і з Міжнародним валютним фондом. 

Про те, що таке рішення є можливим, наші партнери знають. В них є відповідна реакція. Вони занепокоєні, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов’язання. Зараз питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням. Цим займається активно в. о. міністра енергетики… Тобто, це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане, поки що немає (підстав — ред.), — заявив міністр.

Хоча з огляду на пандемію COVID-19 та "коронакризу" наш іноземний кредитор цілком може з розумінням поставитись до ситуації. Водночас паралельно держава має вирішити проблемні моменти — завищені ціни на газ та його транспортування.

Наслідки повернення держрегулювання ринку газу

Держава отримує великі доходи від видобутку та продажу газу. Зокрема, близько 50% спожитого газу в Україні видобуває державна компанія "Укргазвидобування", запевняє експерт Олександр Хмелевський. Собівартість газу, видобутого в Україні, в рази нижча тої ціни, за якою його продають українцям. Державна компанія "Нафтогаз" влітку, коли ціни на газ були мінімальні, придбала величезні обсяги газу та закачала його в газові сховища. Тепер вона продає його українцям значно дорожче. Тобто, мають місце спекуляції газом.

Газ

Газ (фото: Pexels)

Зазначимо, що держава отримує ренту за видобуток газу, податки та дивіденди державних компаній. 70% з ціни газу українського видобутку надходить державі. Тобто, зниження державою ціни на газ лише дещо скоротить ті доходи, які вона зараз отримує. Натомість багатьом українцям це рішення дозволить якось пережити опалювальний сезон. Проте це не розв'язує проблему повною мірою. Твердження адептів ринку, що начебто ринок сприяє зниженню цін, Хмелевський називає хибними.

В опалювальний сезон люди змушені платити за газ будь-яку ціну, а газові компанії отримують надприбутки. Тому без державного регулювання в цій сфері не обійтися. Треба назавжди відмовитися від так званого ринку газу та повністю передати газову сферу під державний контроль. Інакше тарифи на газ будуть постійно зростати, а люди будуть змушені сидіти взимку без опалення, — додав експерт.

А ось фінансова експертка Галина Хейло має іншу думку. З її слів, тепер ціна буде встановлюватися не ринково, як раніше, коли можна було обрати постачальника самостійно. Відсутність ринку, на її думку, є поганим варіантом для економіки, бо "зараз ми матимемо ручне державне регулювання".

Я вважаю, що влада працює за принципом: спочатку створи проблему, а потім її вирішуй. Ринок потребує збільшення цін, і це є нормальним процесом, досить закономірним. Але головне завдання при цьому процесі, щоб збільшення цін не відчули малозабезпечені верстви населення, у яких мала б покрити цей ріст цін субсидія. Але у бюджеті України на 2021 рік закладено менше коштів на субсидії, ніж торік. Тому математика не буде працювати, — пояснила вона.

Фахівчиня додає, що для людей, які утримують свої приватні будинки за допомогою газу, зменшення ціни полегшить їхні витрати. Але для економіки України — це великий мінус, наслідки якого ми всі відчуємо вже через деякий час.

1