Зростання цін і скасування додаткового вихідного: що очікує на українців з 1 квітня

Закони воєнного часу також внесуть зміни в роботу окремих бізнесів та державних установ і організацій
Важливо
Зростання цін і скасування додаткового вихідного: що очікує на українців з 1 квітня
31 Березня 2022, 16:08
читать на русском

З 1 квітня набуває чинності низка змін у законодавстві, яка має стимулювати бізнес до роботи в умовах воєнного часу та підтримати соціально незахищені категорії населення.

Перерахунок пенсій

Планової індексації пенсій у квітні не буде, але пенсії перерахують 2,5 мільйонам працюючих пенсіонерів.

Пенсію підвищать особам, які мають не менше 24 місяців страхового стажу з моменту призначення пенсії. Перерахунок відбудеться автоматично - звертатися нікуди не потрібно. Розмір надбавки буде залежати від одержуваної зарплати і кількості відпрацьованого стажу.

Самі надбавки виплатять аж у липні, коли інформацію про стаж отримає Пенсійний фонд. Тобто фактично пенсії зростуть влітку, але перерахунок відбудеться у квітні.

Пільгове оподаткування

З 1 квітня для ФОПів I і II групи виплати єдиного податку стануть добровільними. Водночас великий бізнес перейде на спрощену систему оподаткування. ФОП III групи зможуть сплачувати єдиний податок з обороту в розмірі 2%. Ці зміни діють до скасування воєнного стану.

При цьому є винятки: деякі ФОПи не зможуть обрати спрощену систему оподаткування. Список винятків опублікований Державною податковою службою.

Зростання цін на продукти

У квітні, найімовірніше, зростуть ціни на деякі категорії товарів. В першу чергу це продукти борщового набору, а також дешеві крупи, хліб, макарони - попит на них сильно підвищений через війну. По-друге, це продукти, на які Кабмін скасував граничний рівень надбавки. Це гречка, цукор, вермішель і масло.

Подорожчають також імпортні продукти: какао, кава, шоколад і сухофрукти, оскільки їх важче доставити в Україну.

Додаткового вихідного на Пасху не буде

Великдень 2022 року випадає на 24 квітня, тому понеділок, 25 квітня, у мирний час мав би стати додатковим вихідним днем. Але цьогоріч 25 квітня буде робочим через внесені до Трудового кодексу зміни.

Відновлення роботи закладів культури

З 1 квітня в Україні поступово почнуть працювати заклади культури і мистецтв там, де це безпечно. Кількість місць буде обмежена, а при вході відвідувачів оглядатимуть. У разі повітряної тривоги всі глядачі повинні пройти в укриття, яке розташоване в установі.

Електронні рецепти на ліки

МОЗ України наказом від 16.09.2021 р. № 1971 вніс зміни до низки своїх наказів із метою запровадження тільки електронної форми рецепту на лікарські засоби.

Установлено, що з 1 квітня 2022 року виписування рецептів на лікарські засоби, які згідно з інструкціями для медичного застосування лікарського засобу підлягають відпуску за рецептом, здійснюється у формі електронного документа - електронного рецепта.

З 1 квітня 2022 року з аптек та аптечних пунктів відпуск рецептурних лікарських засобів, здійснюється за електронними рецептами, виписаними медичними працівниками.

Аптекам та аптечним пунктам дозволяється здійснювати відпуск рецептурних лікарських засобів, виписаних до 1 квітня 2022 року на паперових рецептах, у встановленому порядку.

Читайте також

1