10 листопада – Параскева-П’ятниця: як вшановують святу

Культ, рекомендації та заборони, прикмети цього дня
10 листопада – Параскева-П’ятниця: як вшановують святу
Параскева – П’ятниця (Фото: ПЦУ)
10 Листопада 2021, 05:28
читать на русском

Параскева - П'ятниця – майже міфологічний образ, у якому зібрані риси християнської святої і реалії слов’янського культу родючості. Культ пов'язувався з традицією вшанування "святих місць" — джерел, криниць, каменів. Особливо шанується Параскева-П’ятниця  жінками.

Свята мучениця Параскева, наречена П’ятницею

Параскева - П'ятниця – вислів більше народний, побутовий. Церква шанує її як Святу Великомученицю Параскеву Іконійську, на відміну від Преподобної Параскеви Сербської. Параскева-П’ятниця жила у III столітті н.е. в Іконії у заможній та благочестивій родині. Іконія (Іконіон) нині відома як турецьке місто Конья в центральній Анатолії.

Батьки майбутньої Святої особливо шанували день тижня п’ятницю в пам’ять про Страждання Господні на хресті. Відтак і доньку, що народилася саме у п’ятницю, назвали Параскевою – так п’ятниця звучить грецькою мовою. Ще змалку юна Параскева полюбила чистоту й високу моральність дівочого цнотливого життя, відтак прийняла обітницю безшлюбності. Вона хотіла присвятити своє життя Богу й залученню язичників до віри Христової. Але в язичницькому оточенні християнство й чистота Параскеви не мали співчуття. Відтак, дівчині, що пам’ятала про Страсті Ісусові, на цьому праведному шляху довелося й самій долучитися до Страстей Христових через муки тілесні. За християнську віру розлючені язичники схопили дівчину й привели до володаря міста. Тут їй запропонували зберегти життя в обмін на мерзенну жертву язичницькому ідолові. Параскева відмовилася, тоді її прив’язали до дерева  й терзали її тіло залізними цвяхами,  далі кинули до в’язниці. Легенда твердить, що Бог не залишив Святу страдницю і чудом зцілив її тіло. Але кати не зважили на Знак Божий, далі мучили Параскеву й врешті решт відсікли їй голову.

Свята Параскева-П’ятниця завжди користувалася у православного люду – особливо в жінок – особливою любов’ю та пошанівком. З її пам’яттю пов’язано багато звичаїв та обрядів. У стародавніх святцях – церковних календарях з іменами святих – її й називають "Свята Параскева, наречена П’ятницею". Храми на її честь так і називалися в давнину П’ятницями, а династії священників, що служили в цих храмах, отримували прізвище П’ятницьких. Одна з центральних вулиць нинішнього Чернігова має назву П’ятницької – за назвою храму Святої Параскеви-П’ятниці, який стоїть там від ХІІ століття.

У чому допомагає Свята Параскева-Пятниця

Ікони Святої Великомученіці Параскеви здавна особливо шанувалися й прикрашалися нашими предками. На давніх канонічних іконах обличчя Святої водночас суворе й лагідне. Вона зображується високою на зріст, у вільному ошатному одягу, і має на голові вінець, що світиться. Вважається, що така ікона в родині охороняє сімейні гаразди та щастя.

А ще за церковним віруванням Свята Параскева – покровителька полів та худоби. Відтак у день її пам’яті заведено приносити до церкви плоди, які зберігаються потім, як святиня, до наступного року. Саме Параскеві-П’ятниці моляться про збереження худоби від падежу. Віряни вважають її  цілителькою від найважчих душевних та тілесних недуг. Особливе вірування стосується здатності Параскеви-П’ятниці позбавляти зубного болю та лихоманки.

Параскеві-П’ятниці моляться про родинне благополуччя, про щасливе заміжжя, про довгоочікувану вагітність. Параскева здатна захистити від заздрощів і ненависті, відвести від оселі біди й примирити подружжя, що посварилося.

Жіноча молитва до Параскеви

"О, свята и преблаженна мученице Христова Параскево! Святими твоїми молитвами будь помічницею нам грішним (імена у давальному відмінку), піклуйся про нас, нехай твоїми молитвами сподобимося (зміст прохання), і разом з тобою будемо славити 1 хвалити Отця і Сина і Святого Духа, нuні і прісно, й на віки віків. Амiнь".

Народні прикмети й заборони на 10 листопада

  • Листя з вишні ще не опало – сніг, навіть якщо випав, скоро розтане.
  • Хто багато сміється цього дня, той, згідно з прикметами, буде довго плакати. Тому цей  день намагалися  проводити стримано
  • Не можна мити голову, купатися, прати і взагалі виконувати роботу, яка була б пов’язана з водою. Однак, якщо дитина хворіла, треба відвести її до джерела, щоб змити недуги.
  • Перший витріпаний льон обов’язково освятити в церкві.
  • Не можна цього дня мити підлогу: після смерті в помиях валятися доведеться.
  • Не можна чистити димохід на Параскеву: це до нещастя, згідно з прикметами.
  • Вагітна жінка не повинна цього дня давати грошей в борг: у чужі руки віддасть долю своєї дитини.
1