70 тисяч доларів США за дитину: столична клініка торгувала немовлятами

Батьки вивозили куплених дітей в одну із республік Східної Азії
70 тисяч доларів США за дитину: столична клініка торгувала немовлятами
Батько з немовлям (фото: pixabay)
17 Серпня 2021, 12:33
читать на русском

В одній зі спеціалізованих клінік Києва торгували немовлятами, дітей можна було отримати за 70 тисяч доларів США.

Як повідомляє МВС, факт незаконної торгівлі новонародженими, замасковану під сурогатне материнство, оперативники Департаменту міграційної поліції та слідчі документували більше 2-х років. Наразі встановлено 16 фактів злочинної діяльності зловмисників.

Організатором схеми з продажу дітей був керівник клініки, якому знаходили клієнтів іноземці.

Для того, щоб отримати дитину, "замовник" мусив оплатити близько 70 тисяч доларів США та укласти фіктивний шлюб з українкою. А вже потім псевдоподружжя замовляло послугу сурогатного материнства. Надалі від дітей "матері" відмовлялися і батьки вивозили їх в одну з республік Східної Азії.

Нам вдалося в процесі документування вилучити 3-х новонароджених та передати їх соцслужбам. Але ще щонайменше 13 діток були продані та вивезені з України", - повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 149 (Торгівля людьми) та ч.2. ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, у липні Служба безпеки України у Харківській області викрила міжрегіональну групу зловмисників на чолі зі столичними репродуктологами. Ділки налагодили схему продажу іноземцям немовлят начебто у межах програми сурогатного материнства.

Читайте також

1