Адміністрація США готує новий пакет військової допомоги до Дня незалежності України

Йдеться про надання додаткової допомоги для навчання та оснащення військових на три мільярди доларів
Головне
Адміністрація США готує новий пакет військової допомоги до Дня незалежності України
Прапори України та США Фото: president.gov.ua
23 Серпня 2022, 20:47
читать на русском

Адміністрація США має намір оголосити про пакет військової допомоги Києву на 3 млрд доларів до Дня незалежності України.

Про це повідомляє Associated Press.

Йдеться про надання додаткової допомоги для навчання та оснащення українських сил для боротьби протягом наступних років.

Офіційні особи США повідомили Associated Press, що очікується, що пакет буде оголошено в середу, у день, коли війна досягне шестимісячної позначки, а Україна святкуватиме День незалежності. Гроші підуть на фінансування контрактів на безпілотники, зброю та інше обладнання, яке може не вийти на фронт протягом року чи двох, кажуть вони.

Загальний пакет допомоги, який надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні, може змінитися за одну ніч, але навряд чи значно. Кілька чиновників говорили на умовах анонімності, щоб обговорити допомогу перед її оприлюдненням.

На відміну від більшості попередніх пакетів, нове фінансування в основному спрямоване на те, щоб допомогти Україні забезпечити її середньо- та довгострокову оборонну позицію.

Попередні поставки, більшість із яких здійснювалися згідно з розпорядженням президента про скорочення, були зосереджені на більш нагальних потребах України в зброї та боєприпасах, а також стосувалися матеріальних засобів, які Пентагон уже має на складі та можуть бути відправлені в найкоротші терміни, - заявили джерела.

На додаток до надання довготермінової допомоги, яку Україна може використати для потенційних майбутніх оборонних потреб, новий пакет має на меті запевнити українських посадовців у тому, що Сполучені Штати мають намір продовжувати свою підтримку.

Водночас Швеція теж планує виділити додатковий пакет допомоги Україні найближчим часом. Про це прем'єр країни Магдалена Андерссон повідомила на Кримській платформі.

За її словами, світова спільнота має гарантувати подальшу скоординовану реакцію з метою зупинити російську агресію, а також притягнення до відповідальності усіх винних.

Нам потрібно попередити подібні агресії в інших регіонах. І мій уряд скоро оголосить про додатковий комплексний пакет допомоги Україні. Чим потужніша Україна, тим безпечніше всім нам, - додала Андерссон.

Також канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував передачу Києву нової партії озброєння на суму понад 500 млн євро.

Неназвані джерела повідомили, що Берлін планує поставити три додаткових ЗРК Iris-T, десять броньованих ремонтно-евакуаційних машин, 20 ракетних установок, високоточні боєприпаси та системи захисту від дронів.

Зброя в повному обсязі буде передана ЗСУ у 2023 році, а деякі компоненти пакету військової допомоги можуть прибути в Україну і раніше.

Проте парламентський комітет Німеччини з бюджету повинен ще схвалити поставки, які Шольц назвав внеском у модернізацію збройних сил України.

Нагадаємо, що з країн ЄС лише Австрія та Угорщина не постачають зброю Україні.

Читайте також

1