Аграрний міністр Сольський прокоментував вручену йому підозру

Сольський пообіцяв максимальне сприяння слідству
Важливо
Аграрний міністр Сольський прокоментував вручену йому підозру
Микола Сольський (Фото: Agropolit.com)
23 Квітня 2024, 12:31
читать на русском

Міністр аграрної політики Микола Сольський підтвердив отримання підозри від НАБУ. За його словами, підозра стосується періоду 2017-2018 років, коли він як адвокат брав участь у суперечці між державними підприємствами та громадянами, зокрема, військовими АТО.

Відповідну інформацію розміщено на сайті Міністерства аграрної політики і продовольства України.

"Події, щодо яких, за інформацією НАБУ, повідомлено про підозру мені та щодо яких поширюються інформація в ЗМІ, стосуються періоду 2017-2018 рр., тобто в час коли я був адвокатом та не був ані Міністром аграрної політики та продовольства України, ані Головою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Обставини  семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону. Спори вирішуються судами, в тому числі  Верховним судом, і як мені відомо, сьогодні ряд рішень констатують  відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ.

Зі свого боку гарантую максимальну відкритість для встановлення істини, але і в цьому немає потреби - всі дані відкриті для правоохоронців, а докази та аргументи сторін перебувають на розгляді судів".

Нагадаємо, ексголову аграрного комітету Верховної Ради - чинного міністра агрополітики Миколу Сольського викрито на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

До складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Торік підозру за махінації з харчами отримав і перший заступник Сольського Тарас Висоцький. 24 серпня НАБУ і САП викрили зловживання на суму 62,5 млн грн при закупівлі АТ “Укрзалізниця” харчових продуктів для забезпечення потреб держави у період воєнного стану.

Про підозру наразі повідомили двом особам, а саме:

  • першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства – ч. 2 ст. 364 КК України;
  • ексзаступнику міністра економіки ч. 5 ст.27, ч. 2 ст. 364 КК України.

У Міністерстві аграрної політики відкинули звинувачення, висунуті Висоцькому. Там заявили, що слідство не враховує, що Держстат за березень-травень 2022 року надає ціни по макаронах з твердих сортів пшениці за 500 грамів, а здійснювалась закупівля 1 кг, тому ціна становила понад 72 грн за кг, що виключає збитки.

У Мінагрополітики заявили, що ця “важлива арифметична помилка” має бути слідством врахована та виправлена.

31 серпня ВАКС обрав Висоцькому запобіжний захід у вигляді застави розміром 805 тисяч гривень.

Читайте також

1