Аналітики розповіли, коли НБУ може скасувати фіксований курс гривні до долара

Поки йде війна, тиск на гривню буде зберігатися
Аналітики розповіли, коли НБУ може скасувати фіксований курс гривні до долара
Валюта, євро, долар Фото: Ibrahim Boran
5 Серпня 2022, 21:11
читать на русском

Фіксований офіційний курс гривні до долара можуть скасувати вже восени, враховуючи готовність Нацбанку "відпустити" курс, коли ринок почне сам себе балансувати.

Таку думку висловив голова аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій, передає РБК-Україна.

Важко сказати, коли це станеться, але з новим офіційним курсом це точно буде швидше, ніж зі старим. Також багато що залежить від очікувань розвитку подій на полі бою. Тому не виключено, що при хороших новинах це відбудеться вже цієї осені, - сказав Паращій.

На думку інвестиційного аналітика Сергія Фурси, те на скільки довго буде діяти офіційний курс, залежить від багатьох факторів, зокрема й від розвитку військової дій:

Для Національного банку пріоритет – протримати його якомога довше, щоб у ринку не було відчуття, що перестановка курсу це просто гра і це буде відбуватися раз в один-два місяці. З іншого боку, зрозуміло, що поки йде війна, тиск на гривню буде зберігатися.

Старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович зазначає, що скасовувати фіксований курс ще зарано.

Поточні рівні курсу гривні до іноземних валют можуть з певними коливаннями протриматися ще відносно довго... Поки НБУ ще майже кожен день задовольняє попит на валюту, і лише зрідка викуповує надлишок пропозиції. А для відновлення плаваючого курсу необхідно, щоб ринок збалансувався і міг протриматися якийсь час вже без щоденних інтервенцій НБУ, -  наголосив експерт.

Нагадаємо, що у період з 4 до 10 серпня котирування продажу валюти в обмінниках будуть знижуватися, якщо населення не буде активно скуповувати валюту.

Читайте також

1