Артрит: як зберегти рухливість суглобів

Є багато видів артриту, тож симптоми можуть відрізнятися залежно від типу вашого захворювання
Артрит: як зберегти рухливість суглобів
артрит
20 Червня 2023, 22:56
читать на русском

Артрит не є окремою хворобою, це загальний термін, який охоплює широкий спектр запальних захворювань опорно-рухового апарату, що призводить до набряку, болю, скутості в суглобах тощо, або ж може бути симптомом низки захворювань. Артрит може стати на перешкоді, фізично обмежити чи затруднювати рухову активність людини, та вплинути на специфіку виконуваної роботи, або ж взагалі стати причиною припинення робочої діяльності.

Є багато видів артриту, тож симптоми можуть відрізнятися залежно від типу вашого захворювання. Саме тому дуже важливо встановити точний діагноз.

Варто звернутися по медичну допомогу, якщо ви відчуваєте:

  • біль, надмірну чутливість та скутість в суглобах;
  • спостерігається почервоніння та набряклість  і навколо суглобів;
  • обмеження руху суглобів;
  • відчуття жару шкіри над суглобом;
  • слабкість і виснаження м’язів.

Існує специфіка лікування в залежності від причини виникнення артриту, також можливе  уповільнення його прогресуванні.

Крім того, є низка порад, дотримання яких допоможе попередити та підтримати здоров'я опорно-рухового апарату, а також зберігати рухливість суглобів:

Зберігайте здорову активність. Разом зі своїм лікарем визначте оптимальний рівень фізичного навантаження. Рекомендується щонайменше 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності. Однак будь-яка фізична активність краще, ніж жодної. Якщо у вас вже є захворювання суглобів, надавайте перевагу безпечним видам фізичної активності, наприклад, плаванню.

Підтримуйте здорову вагу. Зменшити ризик розвитку хвороб суглобів можна, турбуючись уникаючи набору надваги.

Турбуйтеся про свої суглоби та уникайте діяльності, яка з більшою ймовірністю спричинять травми на надмірні навантаження.

Обирайте здоровий спосіб життя.

Важливо вчасно звертатися до сімейного лікаря, якщо ви підозрюєте в себе захворювання опорно-рухового апарату. Рання діагностика допомагає покращити якість життя та контролювати свій стан.

Читайте також

1