Атака на об`єкти енергетики 22 березня: що відомо на цей момент (оновлюється)

У низці регіонів запроваджені аварійні графіки відключень електроенергії
Головне
Атака на об`єкти енергетики 22 березня: що відомо на цей момент (оновлюється)
22 Березня 2024, 08:30
читать на русском

Російські загарбники вночі завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі України — вибухи лунали у Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Кропивницькому, на Хмельниччині, Вінниччині, Сумщині, Івано-Франківщині та Львівщині.

Мер Харкова Терехов повідомляв про щонайменше 15 вибухів — під ударом була енергетична інфраструктура. У місті спостерігаються проблеми зі світлом та водопостачанням.

Очільник Запорізької ОВА Федоров повідомив, що по Запоріжжю росіяни завдали 12 ракетних ударів — уражено обʼєкти інфраструктури, пошкоджено цивільні будинки, є постраждалі.

У Кривому Розі є влучання в об’єкти критичної інфраструктури — у місті введено графіки аварійних відключень.

На Вінниччині також є влучання  в об’єкт критичної інфраструктури, повідомив керівник ОВА Борзов.

Після вибухів у Кропивницькому зникло світло у низці мікрорайонів, у деяких населених пунктах електропостачання відключилося аварійно, повідомили в регіональних електромережах.

У Хмельницькому — пошкодження обʼєктів інфраструктури, житлових будинків. Є загиблі і постраждалі серед цивільних, повідомив мер Симчишин.

На Львівщині безпілотник влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури, повідомив голова ОВА Козицький. Також у Золочівському районі почалася пожежа у лісовому масиві від падіння уламків "Шахеда".

На Сумщині внаслідок ракетних ударів по об'єктах енергосистеми тимчасово введені графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів.

Внаслідок атаки на Івано-Франківщину є влучання по об’єкту критичної інфраструктури, — ОВА. За попередньою інформацією, постраждала одна людина.

Міністр енергетики Герман Галущенко у Facebook заявив, що атака росіян вночі 22 березня була націлена на українську енергетику і стала наймасштабнішою за останній час.

 "Зараз ворог здійснює наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Мета - не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни".

За його словами, на жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях.

Окрім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС.

Також він повідомив, що у частині регіонів є перебої зі світлом.

"Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання. Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло", - зазначив Галущенко.

На Полтавщині, Сумщині та Дніпропетровщині запровадили графіки аварійних відключень електроенергії.

Пізніше в Укренерго заявили, що Росія сьогодні вдарила по гідроспорудах і греблі на ДніпроГЕС. Загрози прориву дамби немає.

"Пожежа на станції триває. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, долаючи наслідки численних авіаударів. Загрози прориву немає. Ситуація на дамбі станції контрольована", — заявила компанія.

1