Аварії на ЧАЕС траплялися і до 1986 року – СБУ

ЧАЕС визнали найнебезпечнішою атомною станцією ще в 1983 році
Важливо
Аварії на ЧАЕС траплялися і до 1986 року – СБУ
Збірки “Чорнобильське досьє КҐБ” (фото: СБУ)
26 Квітня 2021, 17:02
читать на русском

Державний архів Служби безпеки України опублікував секретні документи КДБ про Чорнобильську атомну електростанцію, які свідчать, що аварії тут траплялися і до 1986 року.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

Зокрема архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року. Наприклад, у 1982 році на 1 енергоблоці відбувся значний викид радіоактивних речовин. Але доповідь КДБ про це закінчується звичним "здійснено заходи для недопущення панічних та провокаційних чуток". У 1984 році аварійні ситуації були на 3 і 4 енергоблоках.

У 1983-му керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки. У випадку аварії радіоактивність оцінювалась в 60 разів вища, ніж під час вибухів атомних бомб в Хіросімі та Нагасакі.

Також в архіві оприлюднили найпершу доповідь "наверх" про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова, переговори операторів станції в момент аварії, евакуацію майже 45 тис. жителів Прип’яті та прилеглих районів.

Одразу після аварії в СРСР зайнялися пошуком винних. Вже 27 квітня був готовий перелік "неблагонадійних" жителів Прип’яті, іноземних делегацій, які відвідували ЧАЕС, а також "сектантів, представників німецької національності та тих, хто листується за кордон". А згодом з’являються документи, що "націоналісти" хотіли отримати зразки зараженого ґрунту за допомогою "агентурної мережі у Києві", щоб дискредитувати радянське керівництво у світі.

8 липня 1986 року з’явилася директива, яка засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС: її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря при вибуху, радіаційний стан, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність та інші.

У жовтні 1987 року кореспондент французької газети Жан П’єр Водон намагався вивезти за кордон зразки ґрунту і води з Прип’яті. Проте в секретній доповіді КДБ звітував про успішну спецоперацію: взяті іноземцем зразки були підмінені на радіоактивно чисті.

Читайте також

Більше фактів про аварію можна дізнатися у двох збірках "Чорнобильське досьє КҐБ", підготованих Архівом СБУ та Українським інститутом національної пам’яті.

Нагадаємо, у Чорнобилі запрацювало сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), до якого перевезуть відпрацьоване паливо зі старого сховища.

1