Австрійська газета назвала війну між Росією та Україною "громадянською": посол обурився

Слова про громадянську війну подаються ніби цитата президента Володимира Зеленського
Австрійська газета назвала війну між Росією та Україною "громадянською": посол обурився
Олександр Щерба (фото: Alexander Scherba у Facebook)
7 Квітня 2021, 11:36
читать на русском

Австрійська газета Der Standard назвала війну між Росією та Україною "громадянською". Посол України в Австрії Олександр Щерба прокоментував використання терміну "громадянська війна" для опису збройного конфлікту, який розпочала Росія, та окупувала частину української території.

Український посол у Twitter висловив обурення та зазначив, що це окупація Росією українських територій.

Українська земля. Російські прапори, солдати та зброя – з одного боку, українські – з іншого. Але це не окупація, а "громадянська війна" для Der Standard, - написав Щерба.


Контекст. 6 квітня в австрійській газеті Der Standard було опубліковано статтю "Україна хоче вступити до НАТО, знову спалахує громадянська війна". При цьому, у матеріалі не просто використовується наратив російської пропаганди про "громадянську війну" на Сході України, а ці слова подаються як нібито цитата президента України Володимира Зеленського.

Президент Володимир Зеленський заявив у вівторок, що вступ України до військового союзу НАТО є "єдиним способом закінчити громадянську війну на Донбасі". Перед цим він поговорив телефоном з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, - зазначається у статті Der Standard.

Читайте також

Як повідомив Щерба у коментарі Укрінформу, раніше ця австрійська газета відмовила йому у публікації гостьового коментаря як реакції на статтю австрійського архітектора, керівника віденського Coop Himmelblau Вольфа Прікса, бюро якого проєктує оперу в окупованому Росією Криму.

У матеріалі "Ми будуємо не для Путіна" Прікс виправдовував діяльність свого бюро в інтересах Кремля. Він стверджував, що український посол "у постсталіністському тоні" вимагав припинити роботу у Севастополі та чинив тиск.

Der Standard свою відмову в опублікуванні коментаря-реакції пояснив тим, що "було ухвалено рішення не починати дискусію". Згодом цей коментар опублікувала інша провідна австрійська газета Die Presse.

1