Азовське море щільно окупували медузи: біолог назвав причину

Наразі у солоній воді комфортні умови для розмноження та життя медуз
Азовське море щільно окупували медузи: біолог назвав причину
Медузи у морі (фото: УНІАН)
18 Серпня 2021, 05:02
читать на русском

Цього року в Азовському морі величезна кількість медуз, оскільки температура води в морі значно підвищилася. Тому для медуз-корнеротів це середовище комфортне саме з цієї причини.

Про це розповів завідувач Зоологічного музею біологічного факультету ЗНУ Олександр Коротя у коментарі "Суспільному".

За його словами, ще 3-4 роки тому температура води в Азовському морі не підіймалася вище +26 градусів. Але зараз - ситуація змінилась. Також цього року у воді дуже багато зоопланктону, яким харчуються медузи.

Біолог зазначив, що міжнародні дані свідчать, що з кожним роком десь на пів градуса підвищується температура світового океану. Тому теплолюбні організми мають комфортні умови, вони інтенсивно розмножуються, з'являється кормова база і вони прекрасно себе почувають.

Вони скупчуються в тих місцях, де річки приносять органіку, це Кирилівка, Приморськ, Бердянськ, їх там величезна кількість. Але з похолоданням вони поступово відмирають, зиму не переносять. Або мігрують через Керченську протоку в Чорне море, там набагато тепліше, і вони там можуть жити цілий рік, - зазначив експерт.

Він додав, що медузи не мають ворогів і ними ніхто не харчується, ніхто не видобуває. Крім того, корнероти люблять солону воду. Тому, за його словами, якщо солоність Азовського моря буде знижуватися - вони попливуть до Чорного моря.

Нагадаємо, що курорт Кирилівка, що у Запорізькій області, страждає не лише від нашестя медуз і комарів, але й від наслідків дощів. Туристи відмовляються їхати відпочивати та скасовують бронювання номерів та кімнат, оскільки тут бруд, калюжі та відсутня інфраструктура.

Читайте також