Бабиного літа у жовтні в Україні не буде - синоптик

Після похолодання на початку місяця до України вже не повернеться вересневе тепло
Бабиного літа у жовтні в Україні не буде - синоптик
Осінь, погода / Фото: Pexels
28 Вересня 2023, 15:41
читать на русском

Жовтень 2023 року в Україні розпочнеться різким похолоданням, після якого вже не варто очікувати бабиного літа. Крім того, цікаво складеться ситуація з опадами протягом місяця.

Про це повідомила завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди "Укргідрометцентру" Вазіра Мартазінова, пише Телеграф.

Як відомо, часто так буває, що в одній частині України випадає багато опадів у певний проміжок часу, у той час, як в іншій частині країни сухо. Однак, зазвичай, між цими регіонами є області, де спостерігається проміжний стан погоди, незначна кількість опадів, зазначила синоптикиня.

У жовтні буде так, що ситуація з опадами може кардинально відрізнятись у двох сусідніх областях.

Так, наприклад, у Сумській, Полтавській та Дніпропетровській областях очікуються разові опади у жовтні. А в Київській та Чернігівській областях, які межують із Сумською та Полтавською, очікується випадання 120-150% норми опадів. Хоча зазвичай між посушливими областями та регіонами з наднормою опадів має бути "перехідна" зона з помірними показниками опадів.

Нагадаємо, до кінця вересня на території України збережеться тепла, суха та сонячна погода з температурним фоном на 3 – 6 °С вище за кліматичну норму. У південній частині країни комфортність погоди певною мірою погіршиться внаслідок поривчастого східного вітру. Крім того, внаслідок тривалого періоду відсутності дощів (за винятком деяких західних областей), збережеться тенденція посилення посухи та пожежної небезпеки у лісах на більшій частині території країни.

Читайте також

1