Багатодітні матері можуть вийти на пенсію в 50 років: як це зробити

Таке право мають жінки, які виховали п`ять і більше дітей
Важливо
Багатодітні матері можуть вийти на пенсію в 50 років: як це зробити
Діти (фото: pexels)
4 Листопада 2022, 10:16
читать на русском

Цього літа матері тяжко хворих дітей отримали право на дострокову пенсію. Тепер вона призначається їм після досягнення 50 років. Також вийти на пенсію достроково можуть деякі багатодітні матері.

Про це нагадує Пенсійний фонд України у своєму Telegram-каналі.

Це право мають жінки, які народили п'ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку. Вони можуть вийти на пенсію після досягнення ними 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. Звертатися за призначенням пенсії можна за місяць до досягнення 50 років. Про це йдеться у статті 115 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У Пенсійному фонді України також нагадали, що подати заяву на призначення пенсії можна не виходячи з дому, тобто в електронному вигляді через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього необхідно мати пристрій з доступом до інтернету, кваліфікований електронний підпис (КЕП) (також можна використовувати "Дія.Підпис" або BahkID) та скан-копії необхідних документів.

Нагадаємо, достроково вийти на пенсію можуть батьки з дітьми хворими на тяжкі, рідкісні захворювання, але яким не встановлено інвалідність, і які виховали їх до досягнення шестирічного віку. Визначення терміну "тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність" можна переглянути у статті 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Читайте також

1