Білорусь братиме гроші за виїзд за кордон: кого стосуватимуться зміни

Водій зможе сплатити збір до перетину або при перетині кордону в пунктах пропуск
Білорусь братиме гроші за виїзд за кордон: кого стосуватимуться зміни
Пункт пропуску Фото: Tut.by
16 Травня 2021, 08:09
читать на русском

Білорусь від 1 червня запроваджує місцевий збір за перетин кордон з Україною. Йдеться про пункт пропуску у Гомельській області та перетин транспортом. Таке ж рішення ухвалили й у Гродненській області, яка межує з Литвою і Польщею.

Про це повідомляє пресслужба Державного прикордонного комітету Білорусі.

Влада Білорусі пояснила таке рішення як "боротьба з коронавірусною інфекцією".

Місцевий збір за перетин транспортними засобами державного кордону Республіки Білорусь при виїзді з країни спрямований на боротьбу з коронавірусною інфекцією. Від 1 червня його введуть в Гомельській і Гродненській областях, - заявили у відомстві.

Так, збір братимуть з транспортних засобів, технічно допустима максимальна маса яких не перевищує п'ять тонн, окрім колісних тракторів і самохідних машин. Кількість пасажирів не впливатиме на суму збору.

Читайте також

Збір для транспортних засобів до п'яти тонн встановлено в розмірі однієї базової величини - 29 білоруських рублів (приблизно 320 гривень). Водій ТЗ зможе сплатити збір до перетину або при перетині кордону в пунктах пропуску.

Збір сплачується до доходів відповідного обласного бюджету за місцем розташування пунктів пропуску через кордон. У разі сплати збору до обласного бюджету не за місцем розташування пункту пропуску, через який перетинається кордон, збір не є сплаченим, - йдеться у повідомленні.

Водночас від сплати податку за наявності підтверджувальних документів звільняються:

  • водії, що їдуть на похорон членів сім'ї та близьких родичів, а також ті, що супроводжуватимуть померлих для поховання;
  • учасники та інваліди "Великої Вітчизняної війни";
  • інваліди I і II груп, а також люди, що їх супроводжують;
  • учасники ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС.
  • громадяни Білорусі, які виїжджають на лікування в санаторно-курортні установи.

Нагадаємо, що президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко підписав декрет "Про захист суверенітету і конституційного ладу", в якому прописані дії на випадок його насильницької смерті.

1