Більше половини гірськолижних курортів залишаться без снігу: вчені попередили про наслідки глобального потепління

Використання штучного снігу може лише частково вирішити проблему нестачі снігу та призвести до збільшення викидів вуглекислого газу
Більше половини гірськолижних курортів залишаться без снігу: вчені попередили про наслідки глобального потепління
Зима, сніг, гори Фото: Pexels
2 Вересня 2023, 21:49

Європейські вчені вважають, що 53% гірськолижних курортів у Європі можуть зіткнутися з нестачею снігу, якщо середня температура на Землі зросте на два градуси за Цельсієм.

Про це повідомляє Nature Climate Change.

Дослідження показують, що гірськолижний туризм є значною складовою економіки гірських регіонів Європи. Більша частина всіх курортів для любителів гірських лиж та сноубордів розташовані у європейських країнах. Автори прогнозу пишуть, що вартість цієї галузі у Європі становить понад $32 млрд.

При цьому вчені попереджають, що використання штучного снігу може лише частково вирішити проблему нестачі снігу та призвести до збільшення викидів вуглекислого газу, які негативно впливають на клімат.

Нагадаємо, багато вчених попереджають, що цього або наступного року світова температура може перевищити поріг у 1,5 градуса за Цельсієм. Цей поріг був встановлений Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (IPCC) як верхня межа зростання глобального потепління, що дозволяє уникнути проходження планетою метеорологічних переломних моментів, які можуть призвести до незворотних змін світових погодних умов.

Наслідки нової рекордної спеки, яка настане дуже скоро, будуть глибокими і небезпечними, додають вчені. За оцінками, понад 61 тисяча людей загинули в результаті різкого підвищення температури, що охопило Європу минулого літа.

Читайте також

1