Вчені прогнозують, що 2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень

Метеорологи очікують також на повернення Ель-Ніньо
Вчені прогнозують, що 2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень
Літо, сонце, спека (Фото: picabu)
21 Квітня 2023, 18:35
читать на русском

Світ може побити новий рекорд середньої температури у 2023 або 2024 роках через зміну клімату та очікуваним поверненням погодного явища Ель-Ніньо.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначимо, що Ель-Ніньйо та Ла-Нінья - це характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску. Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води, а Ла-Нінья виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану.

Кліматичні моделі показують, що після трьох років погоди Ла-Нінья в Тихому океані, яка загалом трохи знижує глобальну температуру, світ відчує повернення до Ель-Ніньо, більш теплого аналога.

Під час Ель-Ніньо вітри, що дмуть на захід уздовж екватора, сповільнюються, і тепла вода штовхається на схід, створюючи високу температуру поверхні океану.

"Ель-Ніньо зазвичай асоціюється з рекордними температурами на глобальному рівні. Чи станеться це в 2023 чи 2024 роках, ще невідомо, але, я думаю, це більш імовірно, ніж ні", - сказав Карло Буонтемпо, директор ЄС Copernicus Climate.

Кліматичні моделі припускають повернення до умов Ель-Ніньо наприкінці літа та ймовірність розвитку сильного Ель-Ніньо до кінця року. Найспекотнішим роком у світі наразі був 2016 рік, який збігся з сильним Ель-Ніньо, хоча зміна клімату викликала екстремальні температури навіть у роки, коли цього явища не було.

Останні вісім років були вісьмома найспекотнішими у світі за всю історію спостережень, що відображає довгострокову тенденцію до потепління, спричинену викидами парникових газів.

Фрідеріке Отто, старший викладач Інституту Грантема Імперського коледжу Лондона, сказала, що температури, викликані Ель-Ніньо, можуть погіршити наслідки зміни клімату, які вже відчувають країни, включаючи сильні хвилі спеки, посухи та лісові пожежі.

Якщо Ель-Ніньо все-таки розвинеться, є шанси, що 2023 рік буде ще спекотнішим, ніж 2016 рік.

Нагадаємо, згідно з дослідженням вчених з Каліфорнійського університету в Ірвайні, викликане зміною клімату нагрівання морської води викликає уповільнення глибинної циркуляції в Атлантичному і Південному океанах. Якщо цей процес продовжиться, здатність океану видаляти вуглекислий газ з атмосфери сильно знизиться. А головне Атлантична течія – Гольфстрім – до 2100 року сповільниться на 42%.

У дослідженні, проведеному в Каліфорнійській університету Ірвайна, вчені проаналізували прогнози трьох десятків кліматичних моделей і показали, що Атлантична меридіональна зворотна циркуляція (інакше кажучи, Гольфстрім) і Південна меридіональна зворотна циркуляція (одна з головних антарктичних течій) до 2100 року сповільняться на 42% до 2100 року. До 2300 року Гольфстрім може повністю зупинитися.

Читайте також

1