Гольфстрім у найближчі 60 років сповільнить течію майже наполовину

Зміни клімату приведуть до збоїв циркуляції океану
Гольфстрім у найближчі 60 років сповільнить течію майже наполовину
Гольфстрім
10 Січня 2023, 21:43
читать на русском

Згідно з дослідженням вчених з Каліфорнійського університету в Ірвайні, викликане зміною клімату нагрівання морської води викликає уповільнення глибинної циркуляції в Атлантичному і Південному океанах. Якщо цей процес продовжиться, здатність океану видаляти вуглекислий газ з атмосфери сильно знизиться. А головне Атлантична течія – Гольфстрім – до 2100 року сповільниться на 42%.

У дослідженні, проведеному в Каліфорнійській університету Ірвайна, вчені проаналізували прогнози трьох десятків кліматичних моделей і показали, що Атлантична меридіональна зворотна циркуляція (інакше кажучи, Гольфстрім) і Південна меридіональна зворотна циркуляція (одна з головних антарктичних течій) до 2100 року сповільняться на 42% до 2100 року. До 2300 року Гольфстрім може повністю зупинитися.

Аналіз прогнозів 36 моделей розвитку клімату Землі за цілою низкою кліматичних сценаріїв показує, що неконтрольоване глобальне потепління може призвести до різкої зміни глибокої циркуляції океану, — говорить співавтор роботи Дж. Кейт Мур. — Це буде кліматична катастрофа, яку мало з чим можна порівняти, хіба що з повним таненням всіх крижаних щитів на всій земній суші».

Коли тепла вода Гольфстріму тече на північ через Атлантичний океан, вона охолоджується і стає більш солоною і щільною. Ця важча вода занурюється в глибини океану і рухається на південь, де врешті-решт знову піднімається вгору, несучи з глибин поживні речовини, що становлять основу життя морських екосистем.

Кругосвітня циркуляція океану – це потужна фабрика з перероблення атмосферного вуглекислого газу. У процесі циркуляції океан витягує CO2 з атмосфери. Атмосферний CO2, поглинений океаном, використовується фітопланктоном для фотосинтезу та формування карбонатних оболонок. Коли планктон і більші тварини гинуть, вони тонуть, повільно вивільняючи вуглець і поживні речовини, але вже на глибині.

“Порушення циркуляції зменшить поглинання океаном вуглекислого газу з атмосфери і, отже прискорить потепління клімату”, – говорить Мур. Але прогноз вчених досить оптимістичний: “Наш аналіз показує, що скорочення викидів парникових газів зараз може запобігти зупинці глибокої циркуляції в майбутньому”.

Нагадаємо, вчені склали рейтинг найвагоміших наукових відкриттів 2022 року.

Читайте також

1