Похолодання через глобальне потепління: вчені дали несподіваний прогноз змін клімату в Європі

Зміни клімату в Європі будуть зумовлені змінами течії Гольфстрім
Похолодання через глобальне потепління: вчені дали несподіваний прогноз змін клімату в Європі
Погода, пейзаж, зима, природа Фото: Luca Chiandoni з Pexels
3 Квітня 2023, 22:59
читать на русском

Європі загрожує загальне похолодання клімату через ланцюжок наслідків, які спричинить глобальне потепління.

Про це йдеться в новому дослідженні вчених з Університету Нового Південного Уельсу (Сідней, Австралія), опублікованому в ScienceDaily.

Відзначається, що сьогодні теплий європейський клімат забезпечується в першу чергу шляхом впливу теплої течії Гольфстрім в Атлантичному океані. Але ця течія може зникнути через глобальну зміну клімату.

Вчені пояснюють, що власне існування морських течій значною мірою викликано "тиском" з боку холодних і щільних мас солоної води поблизу Антарктиди. Однак інтенсивне танення льодовиків призводить до опріснення морської води: вона стає менш солоною і щільною. А вже це веде до ослаблення океанічних течій.

Таким чином, глобальні викиди вуглекислого газу в атмосферу для європейців можуть обернутися серйозним похолоданням через складний ланцюжок кліматичних зрушень і їх наслідків.

"Якщо глобальні викиди вуглецю триватимуть, то рух океанічних течій сповільниться більш ніж на 40% протягом наступних 30 років, що може призвести до колапсу", – заявив один з авторів дослідження Метью Інгленд.

Нагадаємо, згідно з дослідженням вчених з Каліфорнійського університету в Ірвайні, викликане зміною клімату нагрівання морської води викликає уповільнення глибинної циркуляції в Атлантичному і Південному океанах. Якщо цей процес продовжиться, здатність океану видаляти вуглекислий газ з атмосфери сильно знизиться. А головне Атлантична течія – Гольфстрім – до 2100 року сповільниться на 42%.

У дослідженні, проведеному в Каліфорнійській університету Ірвайна, вчені проаналізували прогнози трьох десятків кліматичних моделей і показали, що Атлантична меридіональна зворотна циркуляція (інакше кажучи, Гольфстрім) і Південна меридіональна зворотна циркуляція (одна з головних антарктичних течій) до 2100 року сповільняться на 42% до 2100 року. До 2300 року Гольфстрім може повністю зупинитися.

Читайте також