Біля комітетів ВР проходить акція протесту щодо мовних квот на телебаченні

Головне
Від депутатів вимагають припинити русифікацію телевізійного простору
Головне
14 Червня, 11:25 6752

На вулиці Садовій у Києві, де розміщуються комітети Верховної Ради, проходить акція протесту.

Активісти протестують проти спроб скасувати перехід на українську мову з 16 липня усіх фільмів і серіалів, які транслюються на телевізійних каналах.

протест проти русифікації ТВ Фото: Serhii Stukanov

Протестувальники прийшли під стіни будівлі, де засідає комітет з гуманітарної та інформаційної політики. На ньому депутати розглядають законопроєкт № 4107, яким пропонується вивести з-під дії норм закону про мову все, що стосується мови на телебаченні, та віднести врегулювання використання іноземних мов на телебаченні до закону "Про телебачення і радіомовлення".

Голова комітету Микита Потураєв скликав позачергове засідання, щоб внести правки до законопроєкту про телебачення. Активісти прийшли під комітет Верховної Ради і вимагають, аби норма набрала чинності.

Учасники акції скандують: "Заважає мова? Геть до Ростова!", "Руки геть від мови", "Потураєв - вбивця мови". Також вони принесли із собою плакати, на яких містяться заклики припинити русифікацію ТВ-простору.

Нагадаємо, народні депутати від "Слуги народу" Микита Потураєв та Євгенія Кравчук зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №5554 "Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину". Вони пропонують відтермінувати норми, які стосуються обов’язковості транслювати фільми на телебаченні виключно українською мовою, у тому числі шляхом дублювання.

Читайте також