"Слуги народу" хочуть скасувати штрафи за порушення "мовного закону"

Вони внесли відповідні законопроєкти до Ради
Важливо
"Слуги народу" хочуть скасувати штрафи за порушення "мовного закону"
Фото: УНІАН
11 Лютого 2021, 15:25
читать на русском

"Слуги народу" подали в парламент два законопроєкти проти штрафів за порушення "мовного закону". Один проєкт пропонує їх скасувати, а другий - відкласти.

Проєкт закону №4638 пропонує вилучити зі статті 57 закону пункти про накладення штрафів за порушення закону, аби надати бізнесу право оскаржувати до суду рішення Уповноваженого із захисту державної мови або його представників, за порушення закону у сфері застосування держмови.

Альтернативний до нього законопроєкт №4638-2 передбачає відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року.

Прийняття законопроєкту сприятиме полегшенню умов ведення господарської діяльності в умовах поширення коронавірусної інфекції COVID-19, а також уніфікує терміни набрання чинності нормами закону, що встановлюють штрафні санкції за порушення ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Нагадаємо, що 16 січня 2021 року відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що від 16 січня надійшло понад 400 скарг через обслуговування не українською мовою.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон".

1