Читають по "темниках": омбудсман розповів про провокації через мовний закон

У кожної сфери був час, щоб підготуватися до переходу на державну мову
Читають по "темниках": омбудсман розповів про провокації через мовний закон
Продавці в медичних масках (фото: УНІАН)
19 Січня 2021, 16:49
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що мовний закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" є надзвичайно демократичним. А ті, хто закликає його порушувати, займаються звичайними провокаціями.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмана.

Кремінь порадив тим, хто закликає обходити мовний закон, почитати відому книгу "12 стільців".

Остап Бендер також давав поради, як обходити чинне законодавство. Думаю, що це – "совок", який залишився далеко в минулому. Здається, пропагандисти читають по "темниках", надісланих із сусідніх країн, але це не більш ніж провокації та спекуляції, - заявив він.

За його словами, про закон імплементується поволі, а не одразу, тому кожна зі сфер, якої він стосується, мала відповідний час, аби підготуватися.

Читайте також

Кремінь зазначив, що мовний закон не має на меті когось залякувати. Так, коли клієнт хоче спілкуватись якоюсь популярною в конкретному регіоні мовою – чи то буде російська, чи то болгарська, чи то румунська, чи то польська, чи то угорська – звичайно персонал може відповідати зручною і йому мовою. Але персонал першим повинен звертатись державною мовою.

Нагадаємо, що 16 січня 2021 року відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Відповідно до закону всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською мовою.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон".

1