Захист державної мови є питанням національної безпеки України - мовний омбудсман

Українцям ще досі потрібно відстоювати свою мову
Захист державної мови є питанням національної безпеки України - мовний омбудсман
Тарас Кремінь (фото: УНІАН)
29 Грудня 2020, 19:13
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що захист державної мови є питанням національної безпеки України.

Про це повідомив мовний омбудсман у Facebook.

За словами омбудсмана, усього за півтора року існування Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" було чимало атак на цей закон як з боку окремих депутатів, так і політичних сил.

Вже тривалий час він перебуває на розгляді в Конституційному Суді України. Ймовірність скасування мовного закону - і досі серед найбільших загроз, які стоять на порядку денному країни. Тому захист державної мови - це питання національної безпеки, - сказав Кремінь.

Читайте також

Кремінь також нагадав, що ще у 1996 році Конституція України визначила українську мову як державну. Наступного року українці відзначатимуть 30 років Незалежності, а українці й досі не можуть зрозуміти, чому українську мову потрібно її відстоювати.

Нагадаємо, що з 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів в Україні має бути виключно українською.

Відповідно до статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари та послуги державною мовою

1