Мовний омбудсман прокоментував скаргу нардепів щодо української мови

Він зазначив, що провідне місце української мови як державної визнає понад 95% українців
Мовний омбудсман прокоментував скаргу нардепів щодо української мови
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь ( фото: Facebook)
2 Листопада 2020, 17:17
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував скаргу народних депутатів щодо конституційності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це мовний омбудсман повідомив у Facebook.

Кремінь нагадав, що у вівторок, 3 листопада, Конституційний Суд України на закритій частині пленарного засідання планує продовжити розгляд справи за поданням 51 народного депутата України щодо конституційності Закону України про українську мову.

Читайте також

Мовний омбудсман вважає, що Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" повністю відповідає Конституції України.

Жодних підстав для того, щоб визнати ці документи неконституційними, немає. Це чистої води політичне звернення, яке не має нічого спільного із тим, що прописано в Основному Законі, - написав він.

Кремінь наголосив на тому, що Закон регулює виключно питання застосування державної мови у публічних сферах. У законі не йдеться про заборону використання інших мов у певних сферах (напр.: послуги), не заборонено спілкування з особами іншими мовами, прийнятними для сторін, якщо про це просить сама особа.

За його словами, значна частина норм закону дублюють або уточнюють законодавчі норми, які вже тривалий час діють в Україні.

Читайте також

Закон України про мову регулює застосування державної мови, а не мов корінних народів та національних меншин та лише визначає деякі особливості застосування інших мов поряд із державною.

Кремінь також додав, що сьогодні провідне місце української мови як державної визнає понад 95% українців.

Це підтверджує, що питання єдиної державної мови об’єднує українців, а не роз’єднує їх, як це намагаються нав'язати нам ззовні. Проте, в умовах гібридної війни, в тому числі, на інформаційному та мовному фронтах, ми досі бачимо ініціативи окремих політиків, які дбають про власні рейтинги, а не про країну, - зазначив він.

Уповноважений із захисту державної мови звернувся до суддів КСУ, щоб ті проявили державницьку позицію та ухвалили рішення на користь національних інтересів України.

Читайте також

Нагадаємо, що 25 квітня 2019 року народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за який проголосували 278 парламентарів. Проти закону виступила фракція "Опозиційний блок".

15 травня 2019 року закон підписав президент Петро Порошенко.

У червні 2019 року до Конституційного суду надійшло конституційне подання 51 народного депутата, які вимагали перевірити на конституційність закон про українську мову.

Одним із ініціаторів цього подання був нардеп Вадим Новинський.

На думку парламентарів, закон не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення "фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян".