Голова КСУ розповів про можливе рішення щодо мовного закону

КСУ продовжить розгляд питання конституційності Закону про українську мову 3 листопада
Голова КСУ розповів про можливе рішення щодо мовного закону
Олександр Тупицький (фото з відкритих джерел)
3 Листопада 2020, 15:39
читать на русском

Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький заявив, що не може коментувати можливі рішення щодо закону про мову, але не вбачає в ньому особливих проблем.

Про це він повідомив на брифінгу у вівторок, 3 листопада, передає Укрінформ.

Що стосується мови, я як суддя Конституційного суду, якщо я зараз скажу, яке буде рішення або як голосувалося за основу, то я повинен буду написати самовідвід і вийти із справи… Але я скажу одне, щоб люди почули: напевно, важко уявити, що у неконституційний спосіб Конституційний Суд буде проти народу України, а не буде старатися покращити питання національності, культури, мови українського народу. Для розуміння скажу: нема там особливих проблем, - наголосив Тупицький.

Глава КС додав, що є певні питання щодо мовних прав нацменшин, однак, за його словами, парламентарії "краще за нього" знають, що на черзі ухвалення "ще одного закону, який взагалі має врегулювати це питання".

Щодо переживань ОПЗЖ він зазначив, що це відбувається тому, що той інший закон, який би врегулював ці питання, чомусь не приймається.

Ось і все, що відбувається навколо цього. Але сьогодні будь-яке рішення Конституційного Суду буде перекручене, викривлене і спричинить якийсь ажіотаж, - спрогнозував Тупицький.

Голова КСУ також поінформував, що сьогодні почалися консультації з іноземними партнерами всередині країни, з парламентаріями, з Офісом Президента

Я сподіваюсь, що ми врегулюємо це (мовне питання. – ред.) дипломатичним шляхом, зробимо свої висновки і надалі… будемо проводити правові міжнародні експертизи, - сказав він.

Читайте також

Нагадаємо, що 25 квітня 2019 року народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за який проголосували 278 парламентарів. Проти закону виступила фракція "Опозиційний блок".

15 травня 2019 року закон підписав президент Петро Порошенко.

У червні 2019 року до Конституційного суду надійшло конституційне подання 51 народного депутата, які вимагали перевірити на конституційність закон про українську мову.

Одним із ініціаторів цього подання був нардеп Вадим Новинський.

На думку парламентарів, закон не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення "фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян".

Читайте також

2 листопада, напередодні розгляду закону у КСУ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував скаргу народних депутатів щодо конституційності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Мовний омбудсман вважає, що Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" повністю відповідає Конституції України.

Конституційний Суд України 3 листопада продовжить розгляд питання конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

1