Конституційний суд розгляне "мовний закон"

51 депутат вимагає перевірити на конституційність закон про українську мову
Конституційний суд розгляне "мовний закон"
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
3 Листопада 2020, 10:00
читать на русском

Конституційний Суд України 3 листопада продовжить розгляд питання конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Це зазначено у порядку денному засідань КСУ, що розміщений на сайті суду.

Планується "продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (закрита частина пленарного засідання), - йдеться у порядку денному.

Читайте також

Нагадаємо, що 25 квітня 2019 року народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за який проголосували 278 парламентарів. Проти закону виступила фракція "Опозиційний блок".

15 травня 2019 року закон підписав президент Петро Порошенко.

У червні 2019 року до Конституційного суду надійшло конституційне подання 51 народного депутата, які вимагали перевірити на конституційність закон про українську мову.

Одним із ініціаторів цього подання був нардеп Вадим Новинський.

Читайте також

На думку парламентарів, закон не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення "фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян".

2 листопада, напередодні розгляду закону у КСУ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував скаргу народних депутатів щодо конституційності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Мовний омбудсман вважає, що Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" повністю відповідає Конституції України.

Жодних підстав для того, щоб визнати ці документи неконституційними, немає. Це чистої води політичне звернення, яке не має нічого спільного із тим, що прописано в Основному Законі, - написав він.