Кремінь: вся сфера обслуговування повинна перейти винятково на державну мову

Цього вимагає Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"
Кремінь: вся сфера обслуговування повинна перейти винятково на державну мову
Тарас Кремінь Фото: Facebook
8 Жовтня 2020, 15:49
читать на русском

З 16 січня 2021-го року всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Про це в інтерв’ю журналу "Країна" повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, - передає пресслужба уряду.

Він нагадав, що цього вимагає Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Із 16 січня наступного року сфера обслуговування повинна стовідсотково користуватися державною мовою, - сказав він.

Тарас Кремінь нагадав, що низка положень мовного закону вже набула чинності:

З 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, має бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську, - зазначив мовний омбудсмен.

Він наголосив, що мовний закон – не перешкода, а додаткова можливість для бізнесу.

Як бачимо, відповідальність бізнесу й повага до українського законодавства отримує величезну підтримку суспільства, - сказав він.

Тарас Кремінь зазначив, що напередодні місцевих виборів звернувся до учасників виборчого процесу із закликом не спекулювати на мовному питанні, адже це одне із основоположних питань для розвитку держави.

Я звертався до народних депутатів, політиків місцевого рівня із закликом не спекулювати та не експериментувати на речах, що є основоположними для держави, - наголосив він.

Уповноважений із захисту державної мови також висловив переконання, що найближчим часом ні до мовного, ні до освітнього закону змін внесено не буде.

1