Голова КС Тупицький придбав землю в Криму після його окупації Росією - "Схеми"

У деклараціях високопосадовця ця земля не зазначена
Голова КС Тупицький придбав землю в Криму після його окупації Росією - "Схеми"
Будинок Олександра Тупицького в Криму. Фото: “Схеми”
29 Жовтня 2020, 12:51
читать на русском

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький у липні 2018 року купив земельну ділянку в курортному селищі Кореїз у Криму і не показав інформацію про придбання нерухомості у деклараціях.

Про це йдеться у розслідуванні програми Схеми.

Журналісти програми з`ясували, що Тупицький оформив договір купівлі-продажу 126 кв. м землі з громадянином Росії Володимиром Рисятовим. Договір оформили згідно з вимогами законодавства Росії. Однак, у деклараціях голови КС за 2018 і 2019 роки будь-яка інформація про цю покупку відсутня.

Колишній власник ділянки Рисятов розповів журналістам, що насправді Тупицький є його сусідом, і фактично жодної купівлі землі не було. Ніби-то договір прийшлося укласти, бо "в документах землю неправильно розділили".

Там ніякого продажу, нічого там не було. Продаж ми оформили договором, але реально ця земля була не моя, - заявив Рисятов.

Читайте також

Таким чином, Тупицький, в будь-якому випадку неодноразово  порушив законодавство України.

За ст. 366-1 Кримінального кодексу України подача суб`єктом декларування завідомо неправдивих даних у декларації вважається злочином. Саме цю статтю 27 жовтня КС на чолі з тупицьким і визнав антиконституційною.

Крім того, Тупицький здійснив купівлю за законами Російської Федерації, а для українських чиновників встановлені обмеження на взаємодію із незаконно створеними органами в окупованому Криму.

Насамкінець, навіть якщо покупки не було, як це стверджує Рисятов, значить Тупицький отримав цю землю від іншої особи безкоштовно, що антикорупційне законодавство трактує як незаконний подарунок судді і за це передбачена адміністративна відповідальність.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах. Зокрема, НАЗК виявило ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду - Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.