ЄС може призупини безвіз через рішення Конституційного суду – посол

Така ймовірність є
Важливо
ЄС може призупини безвіз через рішення Конституційного суду – посол
Безвіз (фото з відкритих джерел)
29 Жовтня 2020, 12:19
читать на русском

Посол України при ЄС Микола Точицький попередив віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгу Стефанішину щодо того, що через рішення Конституційного суду про діяльність антикорупційних органів Україні можуть тимчасово призупинити безвіз.

Про це він написав у листі, яке є у розпорядженні редакції "Європейської правди".

Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму, - йдеться у листі.

Зазначається, офіційним тригеров для запуску призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, через які їм запроваджували безвізовий режим.

Читайте також

Посол уточнив, що рішення КС викликало стурбованість Європейської служби зовнішньої діяльності та Єврокомісії, які вкотре звернули увагу на те, що питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні, а незалежні антикорупційні органи є квінтесенцією успішної, правової, демократичної, інвестиційно привабливої України.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Читайте також

Судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах. Зокрема, НАЗК виявило ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду - Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

Наступного дня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій на виконання рішення Конституційного суду України. Пізніше виявилось, що КС заблокував призначення переможців місцевих виборів. Він позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, які необхідні для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади.

1