Конституційний суд буде скаржитись на тиск Зеленському та Раді

Там заявляють про тиск з-боку НАБУ
Важливо
Конституційний суд буде скаржитись на тиск Зеленському та Раді
Конституційний суд України (фото з відкритих джерел)
28 Жовтня 2020, 17:32

У Конституційному суді України заявили, що на них тиснуть з боку Національного агентства з питань запобігання корупції та Національного антикорупційного бюро.

Про це йдеться в опублікованій на сайті КСУ заяві зборів суддів до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Там зазначили, що, відповідно до ч.2 ст.149 Конституції України, ст.24 закону про Конституційний суд, вплив на суддю КС в будь-який спосіб забороняється.

Конституційний суд України упродовж кількох місяців перебуває під постійним тиском органів державної влади, зокрема Національного агентства з питань запобігання корупції України, Національного антикорупційного бюро України та деяких політиків, - йдеться в повідомленні.

Читайте також

Уточнюється, що на окремих суддів нібито чиниться вплив, так і на Суд в цілому "з метою зупинки його роботи, підриву авторитету та втрати суспільної довіри".

Офіційно заявляємо, що всупереч спробам окремих високопосадовців та політиків дестабілізувати роботу органу конституційної юрисдикції Конституційний суд України у своїй роботі керуватиметься Конституцією, законом України "Про Конституційний суд України" та діятиме виключно в інтересах українського народу, - зазначають судді.

В результаті, судді вирішили доручити голові КСУ Олександру Тупицькому повідомити особисто президента, голову ВР та прем’єр-міністра про ситуацію, що склалася.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах. Зокрема, НАЗК виявило ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду - Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

1