Біженцям з України Євросоюз дозволив користуватися українськими водійськими правами

Українцям не доведеться міняти водійські права у ЄС
Важливо
Біженцям з України Євросоюз дозволив користуватися українськими водійськими правами
Водійські права, посвідчення водія (фото: УНІАН)
7 Липня 2022, 19:02
читать на русском

Європарламент дозволив українським біженцям у Євросоюзі користуватися українськими водійськими правами.

Про це йдеться на сайті парламенту ЄС.

У четвер євродепутати підтримали пропозицію дозволити українським біженцям зберігати національні водійські права, звільнивши їх від обов’язку обмінювати їх на права ЄС.

Депутати Європарламенту погодилися спростити процедуру для українських біженців щодо збереження водійських прав в ЄС 561 голосом (проти - 6, утрималися - 5).

Українці, які втекли від вторгнення Росії в Україну та отримали статус тимчасового захисту, зможуть продовжувати користуватися українськими водійськими правами без необхідності обмінювати їх на водійські права ЄС або складати новий іспит на водіння, доки вони користуються статусом тимчасового захисту. У разі втрати або викрадення водійських прав країни ЄС зможуть видавати нові водійські права ЄС за умови, що вони підтвердять українським органам влади, що особа мала дійсне водійське посвідчення в країні, і відповідна особа надасть довідку, що вона фізично і психічно придатний до водіння, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українські біженці, які працювали водіями вантажівок і автобусів, зможуть отримати визнання в ЄС сертифікатів про професійну компетентність, виданих в Україні, після короткого курсу навчання та іспиту. Це дозволить їм працювати в ЄС на період тимчасового захисту та допомагати експортувати українські товари.

Аби це рішення набуло чинності, цей проєкт правил для водіїв з України має бути офіційно ухвалений Радою ЄС. Регламент набуде чинності через п’ять днів після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо, що українське посвідчення водія адаптували до документів Європейського союзу. Відтепер, щоб мати європейський документ, потрібно обміняти своє старе посвідчення у сервісних центрах МВС.