Бізнес заговорив: як скандальний СБУшник намагався здійснювати тиск на аграрну компанію AST

Вже п’ять разів рахунки й майно компанії арештовували без жодного доказу
Важливо
Бізнес заговорив:  як скандальний СБУшник намагався здійснювати тиск на  аграрну компанію AST
3 Квітня 2024, 19:12
читать на русском

Після затримання третього квітня співробітниками НАБУ ексрадника Офісу Президента і посадовця  СБУ Артема Шила, бізнес-середовище "закипіло", адже багато компаній зіштовхнулися з методами цього скандального силовика та його підлеглих. Тепер бізнеси один за одним публічно говорять про тиск з боку Шила, який донедавна очолював Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

За даними наших джерел, серед тих,  хто піддався рейдерським атакам, під час діяльності Шила та його підлеглих – аграрна компанія AST, бенефіціарами якої є Катерина Колесник та Олександр Аміров. З весни 2022 року підприємство регулярно зазнавало  тиску з боку правоохоронних органів за сфабрикованими справами.

"Вже по декілька разів арештовували майно сільськогосподарських підприємств, які вимушено зупинялися і в період посівної, і в період збору врожаю. Арештовували рахунки, корпоративні права, нерухомість. Подільська прокуратура разом із Подільським районним судом без будь-якої доказової бази "прив’язали" AST до справи Григоришина по Укррічфлоту", – зазначило наше джерело, яке обізнане з ходом справи. До речі, справа Укррічфлоту була закрита в кінці 2022 року. Але в подальшому  справу успішно реанімували і почали застосовувати проти бізнесу, використовуючи єдину фабулу для всіх. Справи  писалися під копірку, змінювалися лише учасники.

Головною "зв’язкою" AST до  справи "Укррічфлоту" була інформація без жодних підтверджень й доказів, що бенефіціари холдингу нібито є особами, які булі близькими  до  звинуваченого у державній зраді Віктора Медведчука та олігарха з громадянством Кіпру Костянтина Григоришина. А прибуток від діяльності українських аграрних підприємств нібито спрямовувався  на рахунки російських компаній.

"Не було жодного обгрунтованого доказу. Але, як мінімум, п’ять разів накладали арешти на майно, рахунки, нерухомість, корпоративні права. Юристи компанії кожного разу у суді оскаржували  ці рішення, але рівно за два тижні історія з арештами повторювалася", – зазначає наше джерело.

Ще одним інструментом впливу на бізнес з боку Шила та його підлеглих була  організація брудних піар-кампаній.   Зокрема, у пресі з’являлися публікації, у яких бізнесменів звинувачували у співпраці із країною агресора. Адвокати холдингу AST  успішно виграли судові справи щодо захисту честі та ділової репутації компанії, доказавши, що всі наведені у ЗМІ факти є недостовірними.

Компанія AST, яка постійно знаходилася під тиском й можливістю зупинки, зверталася у всі інстанції – скаржилася на неправомірні дії силовиків до Офісу Президента, Офісу Генпрокуратура, Держбюро розслідувань. Як показують останні новини, AST не єдина, хто зіштовхнувся з тиском силовиків, які використовують свої повноваження для знищення бізнесу в Україні.

Нагадаємо, Артем Шило був затриманий за підозрою в організації злочинної групи, яка закуповувала трансформатори для Укрзалізниці за завищеною вдвічі ціною, що призвело до втрати підприємством 94,8 млн грн. "Потрібна" компанія на тендері була забезпечена тим, що Шило направляв до Укрзалізниці листи "Щодо загроз державній безпеці", в яких звинувачував підприємства-конкурентів "у роботі на державу-агресора" чи "зв’язках" з нею.

За словами власника холдингу Global Spirits Євгена Черняка, усі кримінальні справи проти його компанії були "підписані особисто цим тиловим корупціонером", а в Україні ще 400 компаній знаходяться під тиском кримінальних справ, по яких є "вигадані підозри" й "жодного доказу й жодного порушення".

Артем Шило став відомим широкому загалу після розслідувань проекту "Схеми" від "Радіо Свобода" та Bihus.info в яких показали елітне життя силовика та його зв’язок з російським бізнесом 1xBet.

Читайте також

1