Близько 40 тисяч білорусів подали звернення проти Лукашенка до суду в Гаазі

Вони вважають, що Лукашенко особисто санкціонував звірства на вулицях Білорусі та в'язницях
Близько 40 тисяч білорусів подали звернення проти Лукашенка до суду в Гаазі
Олександр Лукашенко Фото: сайт президента Білорусі
30 Вересня 2020, 14:56
читать на русском
Більш як 37 тисяч білорусів зі 102 країн світу подали звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі проти діяльності президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомили Charter97.org організатори акції.

Зазначається, що звернення було створено як відповідь на захоплення влади в Білорусі Лукашенком шляхом фальсифікації виборів 9 серпня, жорстокого придушення мирних протестів, в тому числі із застосуванням зброї, і масових репресій проти білорусів.

Ми, білоруси, заявляємо, що Лукашенко і його режим винні в злочинах проти людства, оскільки він особисто санкціонував звірства, які мали місце на вулицях Білорусі, у в'язницях і слідчих ізоляторах після дня виборів. Ми хочемо наголосити на важливості порушення судової справи проти Лукашенка, - йдеться у зверненні.

Білоруси закликали Міжнародний кримінальний суд і прокурора Фату Бенсуда порушити кримінальну справу щодо колишнього президента Білорусі за злочини проти людства.

Читайте також

Нагадаємо, що легітимність Олександра Лукашенка як президента Білорусі не визнають країни ЄС, США та Україна. В той час, як Росія та Китай одразу схвалили інавгурацію.

Президент Франції Емманюель Макрон у Литві в понеділок, 28 вересня, заявив про те, що підтримає санкції щодо Білорусі.

Велика Британія та Канада 29 вересня також ввели санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка та його оточення.