Боротьба із "зарплатними" ФОПами: Марченко прокоментував ініціативу Гетманцева

За його словами, потрібно враховувати чутливість для суспільства та політичного середовища
Важливо
Боротьба із "зарплатними" ФОПами: Марченко прокоментував ініціативу Гетманцева
Сергій Марченко (фото: УНІАН)
2 Лютого 2022, 17:20
читать на русском

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що представники малого і середнього бізнесу "досить чутлива категорія людей". Тому він виступив проти боротьби із "зарплатними" ФОПами.

Про це повідомляє "Економічна правда".

За його словами,  зараз запроваджуються РРО, і цей процес потрібно продовжити, тому що він є чисткою системи. Якщо влада хоче рухатись у правильному напрямку, на думку Марченка, потрібно все робити поступово, без жорстких обмежень – запровадити РРО і робити діяльність бізнесу прозорою.

Міністр вважає, що будь-яке рішення у питаннях про ФОПів він би ухвалював з точки зору не тільки розуміння інтересів бюджету або справедливості, а й суспільно-політичних настроїв цієї сфери.

Враховуючи чутливість питання ФОПів для суспільного і політичного середовища, я б їх не чіпав, - зазначив міністр.

Марченко також прокоментував нову податкову реформу, ініціатором якої є нардеп зі "Слуги народу" Данило Гетманцев. Вона передбачає зниження податкового навантаження на фонд оплати праці. За словами міністра, поки що ця ідея не обговорюється системно, лише експертні обговорення.

Водночас Міністерство фінансів готове розглядати будь-які зміни податкового законодавства, якщо вони матимуть певні компенсатори щодо впливу на бюджет.

Якщо ми, Мінфін, втратимо 100 мільярдів гривень від цієї прекрасної ініціативи, то на ці 100 мільярдів не профінансуємо якісь видатки, або нам потрібно буде знайти додаткові джерела доходів, – зазначив Марченко.

Нагадаємо, що голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запропонував або об'єднати ПДФО, ЄСВ і військовий збір, зменшити ефективну ставку, або зменшити ПДФО і скасувати військовий збір. Крім того, посадовець заявив про необхідність "звузити можливість для співпраці ФОПів на третій групі з юридичними особами".

Читайте також

1