Будинок Шерлока Голмса у Лондоні придбали родичі президента Казахстану

Вартість покупки становила 140 млн фунтів стерлінгів
Будинок Шерлока Голмса у Лондоні придбали родичі президента Казахстану
Будинок Шерлока Голмса (Фото: Вікіпедія)
11 Листопада 2020, 17:57
читать на русском

Дочка і онук першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва купили будиночок Шерлока Голмса на Бейкер-стріт 221, а також землю та іншу нерухомість між будинками 215 і 237 на відомій лондонській вулиці.

Про це повідомила британська газета The Times.

Зокрема видання пише, що власників будівлі на Бейкер-стріт довгі роки шукали в карибських офшорах. Витік інформації дозволив дізнатися, що бізнесом, на який зарєстрована будівля, володіє донька президента Казахстану Дарига Назарбаєва. Своєю чергою, бізнес належить компанії Farmont Investors Corporation, зареєстрованій на Британських Віргінських островах.

Дарига Назарбаєва, фото з відкритих джерел

Крім того, у 2015 році організація Global Witness, яка виступає за фінансову прозорість, провела своє власне розслідування про "будинок Шерлока Голмса" і дійшла до висновку, що нерухомість на Бейкер-стріт належала батькові онука Назарбаєва, бізнесменові Рахату Алієву, якого пізніше звинуватили у держзраді, вбивстві і організації злочинної групи. Алієв наклав на себе руки в австрійській в'язниці в тому ж таки 2015 році.

У березні 2020 року стало відомо, що нерухомість оформлена на три офшори - на Антильських островах, в Панамі і британській Ангільї. Крім будинку Голмса родичам Назарбаєва належать особняк з басейном і кінотеатром на Бішопс-авеню, будинок в районі Хайгейт і квартира в фешенебельному районі Челсі.

Тоді ж нерухомість Назарбаєвої і Алієва арештували через "невстановлене походження" їхнього майна. Британська влада підозрювала, що нерухомість була придбана на кошти Алієва, отримані від злочинної діяльності. Однак, на будинок на Бейкер-стріт арешт не наклали.

Назарбаєва і її адвокати відмовилися розповісти про придбання будівлі на Бейкер-стріт, а також про джерела доходів, на які вона була куплена.

Пізніше донька і онук Назарбаєва домоглися скасування арешту лондонської нерухомості. Їм повернули майно вартістю $100 млн.

Читайте також

Нагадаємо, глава британського уряду Борис Джонсон анонсував повернення в Англії загального локдауну. Людям відтепер наказано залишатися вдома, щоб боротися із хвилею інфекції, бо, на думку вчених, якщо її не зупинити, це може викликати більше смертей, ніж перша хвиля, яка призвела до тримісячного локдауну на початку цього року.

1