Чехія платитиме українцям гроші за повернення додому

Розмір виплати ще належить визначити чеському уряду.
Чехія платитиме українцям гроші за повернення додому
25 Грудня 2023, 11:10
читать на русском

Чехія платитиме українським біженцям гроші за повернення додому.

Відповідні зміни до закону підписав президент Чехії Петро Павло, про що повідомляється на офіційному сайті глави держави.

Поправка, що внесена до закону, передбачає продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року і одночасно встановлює надання грошової допомоги українцям з тимчасовим захистом, які вирішать повернутися додому. Розмір виплати ще потрібно визначити чеському уряду.

Біженці зможуть отримати таку виплату лише один раз і не пізніше ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії по лінії тимчасового захисту, тобто до кінця 2024 року.

Зазначимо, що станом на сьогодні подібні виплати вже пропонують Ірландія, Швейцарія та Норвегія. Так, Норвегія виплачуватиме 1,5 тисяч євро українцям, які хочуть повернутися додому. Для її отримання необхідно подати повідомлення про виїзд із Норвегії.

При цьому у разі виїзду та отримання виплати людина може втратити статус біженця. А якщо повернеться до Норвегії, має виплатити всю або частину грошової підтримки.

Раніше таку норму запровадила Швейцарія, яка готова платити українським біженцям до 4400 доларів за повернення додому.