Через 30 років степова зона України може стати повністю пустелею - вчений

З проблемою опустелювання слід боротися вже зараз
Через 30 років степова зона України може стати повністю пустелею - вчений
Пустеля Фото: Pexels
21 Вересня 2021, 22:07
читать на русском

Через 30 років степова зона України може повністю перетворитись на пустелю, як от Олешківські піски у Херсонській області. При цьому українські ґрунти чорноземи можуть втратити свою родючість.

Про це сказав директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, передає "24 канал".

За його словами, такий сценарій можливий, якщо не вживати жодних заходів. Оскільки клімат тепер змінюється як ніколи швидко. При цьому в ґрунті стає все менше води, а вивітрювання посилюється. Відтак, чорнозем буквально розноситься вітром.

Дикий наголосив, що швидкість цього процесу така, що ці ґрунти можуть втратити за 20 років. Як вважає науковець, через 30 років на території південних областей України можуть з'явитися пустелі, як Олешківські піски у Херсонській області. Вони утворилися саме таким, а не природним шляхом. Цьому також сприяло неправильне розорювання ґрунту.

Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України, - сказав Дикий.

Науковець також пояснив, що з проблемою опустелювання потрібно боротися вже. Адже підняття рівня світового океану, який здатний підтопити Україну, можливе лише у далекій перспективі та не вплине на нагальну ситуацію.

Нагадаємо, що директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда вважає, що через 20-25 років зими в Україні взагалі не буде.

Читайте також

1