Через коронакризу українці почали економити: у чому відмовляють собі громадяни

Найчастіше українці економлять на відпочинку та відпустці
Через коронакризу українці почали економити: у чому відмовляють собі громадяни
Відпочинок Фото: Max Vakhtbovych з Pexels
24 Березня 2021, 12:41
читать на русском

Під час коронакризи українці почали економити сімейний бюджет.

Дані опитування компанії Research & Branding Group показали, що найчастіше громадяни економлять на таких статтях витрат, як відпочинок та відпустка (51%), одяг і взуття (50%), продукти (44%), дозвілля та розваги (41%), лікування та медикаменти (30%), а також вони відмовляються від покупок великої побутової техніки (30%).

Результати опитування дозволяють відзначити деякі статті економії, до яких найчастіше вдаються представники якихось певних груп населення. Наприклад, особи в працездатному віці (до 60-ти років) частіше згадують про те, що вони почали економити на відпустці (в середньому 55%), а також на дозвіллі і розвагах (в середньому 44%); особи пенсійного віку — про економію на продуктах (60%), на лікуванні та медикаментах (50%), на комунальних витратах (37%), - кажуть соціологи.

Читайте також

Згідно із даними дослідження, особи з середньою спеціальною і нижчим рівнем освіти у своїх відповідях частіше згадують про економію на одязі та взутті (в середньому 55%), на продуктах (в середньому 50%), на лікуванні та медикаментах (в середньому 37%), а також на комунальних витратах (в середньому 35%).

Дані опитування компанії Research & Branding Group

На відміну від них особи з вищою освітою частіше згадують про економію на придбанні великої побутової техніки (35%), нерухомості (32%) та предметів розкоші (28%).

За останні два роки (з січня 2019 року) українці стали частіше заощаджувати на відпочинку та відпустці (51% проти 47%), на дозвіллі та розвагах (41% проти 36%), а також на предметах розкоші (23% проти 18%). З іншого боку, сьогодні рідше згадуються такі статті економії, як комунальні витрати (28% проти 37%), освіта (7% проти 12%), зв’язок (14% проти 17%), дрібна побутова техніка (26% проти 29%) і ряд інших.