Чеські винахідники створили антиковідний папір

На його поверхні гинуть віруси та бактерії, однак він не шкодить людині
Чеські винахідники створили антиковідний папір
Рулон паперу (Фото: Alibaba)
4 Грудня 2020, 22:57
читать на русском

У Чехії вчені винайшли антисептичний папір, який здатний знищувати коронавірус.

Про це повідомили місцеві чеські ЗМІ.

Чехія хоче випустити перші 10 тонн паперу вже найближчим часом. Новий папір хочуть використовувати при друку грошей, квитків, документів. При налагодженні масового виробництва, його також можна буде використовувати для друку періодики та упаковування товарів.

Чеські винахідники стверджують, що новий папір здатний знищувати бактерії та віруси, які потрапляють на його поверхню. Це відбувається завдяки тому, що окрім хімікатів, папір просочують наночасточками срібла і цинку. Такий папір безпечний для людей, але убивчий для мікроорганізмів.

Ми підрахували, що протягом однієї хвилини з її поверхні зникає 99% мікробів, — розповів один з розробників паперу Іржі Собек.

За його словами, розробка антибактеріального паперу велася кілька років ще до появи коронавірусу. Додаткові випробування нового паперу дали хороший результат — за 10 хвилин загинуло 70% частинок COVID-19, а за пів години вони зникли повністю.

Читайте також

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я Чехії прийняло рішення зупинити роботу дослідної групи вірусологів та розробку власної вакцини від коронавірусу. Одним з противників роботи над національною вакциною був колишній міністр охорони здоров'я Чехії Роман Примула. Він вважав, що дослідники не встигнуть швидко створити ефективну вакцину і поступляться іншим розробникам.