Чи дозволяє церква убивати на війні: пояснення священника

Виконання військового обов’язку не суперечить релігійним переконанням, вважають римо-католики
Головне
Чи дозволяє церква убивати на війні: пояснення священника
ЗСУ, війна в Україні, українські військові / Фото: Pexels
8 Травня 2023, 13:02
читать на русском

Голова Конференції Римсько-Католицьких єпископів України, єпископ Віталій Скомаровський зазначив, що кожен вірний має обов’язок боронити своє життя та життя своїх близьких та спільного блага народу. Тому віряни Римсько-Католицької Церкви з перших днів війни (з 2014 року) стали на захист нашої держави та виконують військовий обов’язок в лавах Збройних сил України.

Про це йдеться в матеріалі "Главкому".

"Виконання військового обов’язку, не лише у військовий стан (мобілізації) не суперечить релігійним переконанням та доктринальному навчанні Католицької Церкви. Кожна людина має право відстоювати своє право на життя, тому, захищаючи своє життя, ми не стаємо винними у вбивстві, навіть якщо ми змушені вбити нападника (Катехизм Католицької Церкви, п. 2264). Тому вбивство ворога, захищаючи свою державу, не є гріхом. Конференція Римсько-Католицьких єпископів України відкрито називає Російську Федерацією агресором", – заявив представник римо-католицької церкви.

До слова, Православна церква України також не визнає вбивство окупантів смертним гріхом.

"Знищення оборонцями України російських нападників, які вчиняють збройну агресію проти нашого народу і намагаються захопити дану нам Богом землю, не можна прирівнювати до гріха злочинного вбивства. Оскільки це вимушений, справедливий і жертовний захист, який базується на любові до своїх близьких, свого народу та Батьківщини", – сказано у коментарі ПЦУ.

1