Чи має чоловік право на відстрочку, якщо третя дитина народилася під часи війни: пояснення юриста

Інформацію легко перевірити, прочитавши відповідний закон
Чи має чоловік право на відстрочку, якщо третя дитина народилася під часи війни: пояснення юриста
Мобілізація чоловіків
13 Вересня 2023, 19:27

Юристка Марія Левченко пояснила, що багатодітні батьки мають право на відстрочку від мобілізації. За її словами, військовозобов'язані чоловіки, які мають третю дитину народжену після жовтня минулого року, не є ухилянтами.

Про це Левченко розповіла в Telegram.

Левченко заявила, що згідно з законом, чоловіки з трьома або більше неповнолітніми дітьми мають право на відстрочку. Юристка наголосила, що сумнівну інформацію легко перевірити, прочитавши відповідний закон, який регулює надання відстрочки в ТЦК та СП.

"Ми отримали багато запитів із цим питання протягом останнього тижня. Підстави про відстрочку від мобілізації у нас регулюються законом України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тому кожен може відкрити закон на сайті Верховної Ради й перевірити статтю 23. Саме у ній вказані підстави для відстрочки від мобілізації, зокрема і для чоловіків, які утримують трьох і більше дітей", — зазначила юристка.

У законі немає положення, яке стверджує, що діти, які народилися після вказаної дати, можуть розглядатися як підстава для ухилення від військової служби. Тому не потрібно панікувати і слід перевіряти всі повідомлення з експертами.

"Жодних законопроєктів, або підтвердженої інформації про те, що чоловіки, в яких третя дитина народилася після жовтня 2022 року, вважатимуться ухилянтами — немає. Це просто чутки, які поширюють у каналах Telegram", — наголосила Левченко.

Раніше повідомлялось, що Україна може звернутися до інших країн для екстрадиції військовозобов'язаних, які залишили країну за підробленими довідками про непридатність до служби стану здоров'я.

Читайте також

1