Чи можна хрестити дітей під час посту: пояснення священника

В цей період діють певні заборони
Чи можна хрестити дітей під час посту: пояснення священника
Немовля (Фото: Pixabay)
18 Листопада 2023, 13:46
читать на русском

15 листопада у християн східного обряду розпочався Різдвяний піст. Цього року дата посту змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня перейшла на новоюліанський календар. Так, у цьому році Різдвяний піст розпочинається 15 листопада та триватиме до 24 грудня.

Видання «Апостроф» пояснило, чи можна хрестити дітей в цей період.

Традиційно у дні посту прийнято не тільки дотримуватися пісного меню, але й прагнути духовного очищення: утримуватися від святкувань, бурхливих розваг, алкоголю, лихослів'я, поганих звичок.

Загальновідомо, що під час Різдвяного посту заборонено вінчатися, але інших обмежень, наприклад, для обряду хрещення, немає. Церква дозволяє хрестити дитину в піст: чи то Різдвяний, чи у Великий, Петрівку чи Спасівку. Щобільше, робити це можна навіть на свято Різдва, Хрещення Господнього або Великодня. Інше питання - чи буде у священника на це час у такі завантажені дні.

Що ж до оптимальної дати чи віку для хрещення дитини, то таких церква не встановлює. Згідно з Біблією, проходячи таїнство у свідомому віці, людина може повністю зрозуміти його значення, зробити вибір усвідомленим. Сам Ісус Христос був хрещений у віці 30 років, тому церква не відмовить у хрещенні ні дитині, ні дорослому.

Мінімальний вік дитини для хрещення – 40 днів. Виняток можуть зробити лише в тому випадку, якщо дитина сильно хворіє. Після того, як малюкові виповнилося 40 днів, обирайте для хрещення будь-який вік і день (головне – узгодити це зі священиком і не забувати, що у святкові дні у церкві буде багатолюдно).

Читайте також

1