Чи можна оскаржити рішення ПФУ про призначення пенсії та як це зробити

Скарга на рішення органу, який призначає пенсії, подається громадянином особисто або його законним представником, відповідно до законодавства.
Чи можна оскаржити рішення ПФУ про призначення пенсії та як це зробити
Документи, заяви, ЦНАП Фото: https://www.facebook.com/MReintegration
1 Лютого 2024, 12:43
читать на русском

Бувають випадки, коли пенсіонери не згодні з рішенням пенсійного органу щодо призначення, перерахунку або переведення з одного виду пенсії на інший. Перш за все, громадянин має право оскаржити таке рішення в органі Пенсійного Фонду вищого рівня.

Скарга на рішення органу, який призначає пенсії, подається громадянином особисто або його законним представником, відповідно до законодавства.

Зауважте! При розгляді скарги, ПФУ перевіряє законність і обґрунтованість оскаржуваного рішення або відхиляє скаргу, або повністю, або частково її задовольняє, видаючи відповідні розпорядження щодо дій органу ПФУ.

Яким чином оскаржити рішення

Згідно з нормами, скарга може бути подана до органу ПФУ вищого рівня протягом одного року з моменту прийняття рішення, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення заявника з прийнятим рішенням.

Щоб написати та передати звернення до ПФУ, існує кілька методів:

  • Відправити письмове звернення традиційною поштою, або особисто подати його у відповідний орган чи установу.
  • Надіслати електронною поштою. При цьому, у зверненні обов’язково має бути вказана електронна адреса для відповіді або інші контактні дані для зв’язку з Вами.

Зверніть увагу! У кожному випадку, скарга повинна бути чітко сформульована, підписана заявником із зазначенням дати подання. Це допомагає забезпечити належний розгляд Вашого звернення та ефективне спілкування з Пенсійним фондом.

У зверненні до ПФУ також має бути зазначено:

  • прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання заявника;
  • найменування органу ПФУ, яким прийнято рішення;
  • суть порушеної вимоги;
  • інформація про оскарження рішення органу Пенсійного фонду України в суді (у разі оскарження рішення).

У разі необхідності заявник може подавати інші документи, необхідні для розгляду скарги, які після її розгляду повертаються заявнику.

Зверніть увагу! ПФУ має надіслати рішення за скаргою протягом місяця з дня її отримання поштою або особисто під розписку. Якщо потрібно більше часу для розгляду, ПФУ може продовжити термін до 45 днів, повідомивши заявника письмово до кінця місяця.

Нагадаємо, пенсії в Україні без фізичної перевірки (ідентифікації) платитимуть лише до 31 березня. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року.

Читайте також