Чи впливає на розмір пенсії робота на Крайній Півночі: пояснення експерта

На сьогодні у органів Пенсійного фонду України немає можливості зробити перевірку достовірності видачі довідки за роботу, що здійснювалася у відповідній місцевості
Чи впливає на розмір пенсії робота на Крайній Півночі: пояснення експерта
Пенсія фото: УНІАН
13 Квітня 2024, 06:38
читать на русском

На розмір майбутньої пенсії впливає низка факторів, в тому числі – заробітна плата. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, чи враховується зарплата за роботу в районах Крайньої Півночі.

Нині при обчисленні пенсії враховують зарплату за роботу після 1 липня 2000 року. Зарплату за періоди роботи до 2000 року можуть врахувати додатково за бажанням особи, якщо збереглися первинні документи, на підставі яких була видана довідка.

Очевидно, що на сьогодні у органів Пенсійного фонду України немає можливості зробити перевірку достовірності видачі довідки за роботу, що здійснювалася у відповідній місцевості. Можливості надіслати відповідний запит до компетентних органів РФ об’єктивно немає.

Другий нюанс пов’язаний з тим, що за роботу в районах Крайньої Півночі до зарплати нараховувалися пільгові коефіцієнти. Згідно з чинним законодавством України, зарплата з північними коефіцієнтами може бути врахована при обчисленні пенсії, тільки якщо мова йде про періоди роботи до 1991 року. Якщо взяти довідку про роботу на Півночі, наприклад, за 90-ті роки, то районні коефіцієнти з неї доведеться вирахувати. Тому сенс брати таку зарплату до розрахунку фактично втрачається.

Нагадаємо, пенсії в Україні без фізичної перевірки (ідентифікації) платитимуть лише до 31 березня. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року.

Читайте також

1