Скільки стажу треба мати, аби піти на пенсію у 2024 році: відповідь Мінсоцполітики

Зазначається, що у 2023 році право виходу на пенсію мають люди, чий страховий стаж є більшим за 30 років.
Скільки стажу треба мати, аби піти на пенсію у 2024 році: відповідь Мінсоцполітики
Вихід на пенсію
29 Січня 2024, 13:46
читать на русском

Українці можуть вийти на пенсію після досягнення 60-річного віку. Але для цього потрібно мати не менше 31 року страхового стажу.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики у Telegram.

У відомстві пояснюють, що страховий стаж - це не той період, упродовж якого людина фактично працювала. Це період, протягом якого роботодавець сплачував за неї до Пенсійного фонду внески.

Крім того, сума відрахувань теж має значення. Періоди трудової діяльності (робота, військова служба тощо), набуті людиною до 1 січня 2004 року, також включаються (зараховуються) до страхового стажу.

Скільки стажу потрібно у 2024 році

Зазначається, що у 2023 році право виходу на пенсію мають люди, чий страховий стаж є більшим за 30 років. Проте до 2028 року він щорічно змінюватиметься.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тривалість страхового стажу, що дає право призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

  • після досягнення віку 60 років - не менше 31 року;
  • після досягнення віку 63 роки - не менше 21 року;
  • після досягнення віку 65 років - не менше 15 років.

Нагадаємо, з нового 2024 року на українців чекає низка важливих змін у соціальній сфері. Пенсіонерам кілька разів підвищать виплати, а розмір субсидій збільшиться. Тарифи залишаться на тому ж рівні, але після закінчення опалювального сезону ситуація може змінитися. Детальніше про це читайте у огляді тут.

Читайте також

1